V očeh odbojkarjev ACH Volleyja se je videlo, da se v Ljubljano ne mislijo vrniti brez lovorike. Ne moremo trditi, da na dosedanjih tekmah niso igrali borbeno, toda tokrat so v svojo predstavo dodali še kanček več zagnanosti. Glasno so proslavili vsako osvojeno točko, ves čas je bila aktivna klop, mnogokrat pa je celotno dvorano preglasil tudi trener Luka Slabe, ki je bil glavni vir ljubljanske energije. Kadar je ACH Volley na končni cilj osredotočen v takšni meri, kot je bil včeraj, potem na Slovenskem nima enakovrednega nasprotnika. Za Calcit Kamnik je bil skrajni domet uvrstitev v finale, kjer so dosegli eno zmago.

Ljubljansko igro je drugo tekmo zapored povezoval Gregor Ropret, čeprav njegov palec na desni roki še vedno ni pozdravljen. Razboleno ima celotno dlan, a z zaščitnim povojem lahko zdrži vse napore na tekmi. Ko je v dvorano vstopil njegov oče Metod, sicer predsednik Odbojkarske zveze Slovenije in župan Občine Brezovica, je ACH že imel prvo prednost (5:2). Calcitu je rezultat uspelo spreobrniti do prvega tehničnega odmora v prvem nizu, toda kmalu je popoln nadzor prevzel ACH.

Ljubljančani so tokrat prevladovali v vseh elementih. Četudi število blokov ni bilo veliko, so z dobro igro ob mreži prisilili Kamničane, da so žogo udarjali z manj moči in mimo stegnjenih ljubljanskih rok, takšne žoge pa so bile lahek plen sprejema ACH Volleyja. Opazno je bilo tudi raznovrstno razigravanje Ropreta, ki je napadalne žoge enakovredno razporejal med vse soigralce. Posledica tega je bilo lepo število točk, ki so bile dosežene preko prvega tempa. Na sprejemu je bil ponovno najbolj obremenjen Jan Klobučar (na drugi strani to velja za Jana Planinca), ki pa je bil kljub temu najboljši strelec ACH. Med drugim je zaključil prvi niz z lepim enojnim blokom.

Stanje moči se v nadaljevanju ni spremenilo. ACH je bil vseskozi v prednosti, Slabe pa z izjemo nekaj taktičnih izmenjav med Andrejem Flajsom in Mitjo Pleškom ni spreminjal začetne postave. Na klopi so tako ostali tudi tujci Mory Sidibe, Borislav Petrović in Carlos Moreno. Premoč ACH Volleyja je na koncu drugega niza z blokom kronal Milan Rašić, v tretjem pa so Ljubljančani hitro prišli do neulovljive prednosti.

»Videlo se je, da ima naš trener širši igralski kader, trener Kamnika pa je bil bolj omejen. Kamničani so nas prisilil, da pokažemo vse, kar znamo,« je povedal kapetan ACH Volleyja Andrej Flajs. Med najbolj veselimi je bil njegov trener Luka Slabe, ki je osvojil prvi naslov državnega prvaka. V preteklih letih je že bil trener v finalu, a nikoli ni bil favorit, saj je bil vedno izzivalec. »To, kar se je dogajalo v zadnjih štirinajstih dneh, je veliko težje kot tisto v zadnjih dveh letih, ko sem bil trener v Kamniku in Kropi. Tedaj smo šli v finale sproščeni in nismo imeli kaj izgubiti, pri ACH Volleyju pa je marsikaj na kocki. Temu primerno smo bili zaskrbljeni nad tem, kaj delamo. Od prejšnje sobote me je bremenilo, kako pomagati ekipi, da pokažemo tisto, kar smo včeraj. Ti fantje imajo za seboj veliko težkih tekem. Zdaj so bili stisnjeni v kot tudi v Sloveniji. Igralci so imeli občutek urgentnosti, da morajo naslov osvojiti v Kamniku, v Tivoli pa nismo hoteli več,« je povedal Slabe, ki je zdaj svoji ekipi do konca tedna namenil počitek. Igralci se bodo na treningu znova zbrali prihodnji teden. »Dobivali se bomo popoldan, saj je večina fantov tudi v reprezentanci in morajo ostati vsaj malo v pogonu.«

Kljub gladkemu porazu Kamničani niso bili razočarani. Že pred začetkom so poudarjali, da so zastavljeni cilj dosegli z uvrstitvijo v finale. Enak dosežek je Calcitu uspel tudi v ženski konkurenci, in to drugo leto zapored. Vsi v klubu so zadovoljni tudi zato, ker dogovorjeni denarni prejemki redno dotakajo na bančne račune, kar je sicer redek pojav v slovenski ligi. »Težko igramo z ACH, če ima boljši sprejem od nas. Ne glede na poraz smo lahko zadovoljni s finalom končnice, čeprav smo imeli na tretji tekmi v Ljubljani v igri še kaj več. Verjetno smo prav tam izgubili priključek z nasprotniki. Če bo naš glavni pokrovitelj ostal z nami v zdajšnjem obsegu, bomo tudi v prihodnji sezoni imeli konkurenčno ekipo, če bo tudi pri nas udarila kriza, pa bomo šli na rezervno različico,« je dejal trener Calcita Marko Brumen.