Radovljica. Samo dva proizvajalca na svetu sta do nedavna še izdelovala klasični 35-milimetrski filmski trak na kolutih, od tega je Kodak v stečaju, Fuji pa je objavil, da filmskega traku ne bo več proizvajal. Cene filmskega traku so se tako potrojile, kar je le še pospešilo digitalizacijo filmske produkcije. Distributerji najbolj gledanih filmov sploh ne ponujajo več na filmskem traku, na katerem si tako, recimo, pri nas ni mogoče ogledati filma Gospodar, pa tudi številnih z oskarjem nagrajenih filmov, kot je recimo Za dežjem posije sonce.

Tako stanje je postavilo v hudo nezavidljiv položaj kakih 50 malih kinodvoran po Sloveniji, ki že tako in tako stežka dohajajo velike kinocentre. Za zdaj imata digitalni projektor le dvorani v Radovljici in Zagorju, do poletja naj bi se posodobili še v Domžalah, Izoli in Trbovljah. Digitalizacija stane kar okoli sto tisoč evrov in predstavlja hudo finančno breme tako za kulturne ustanove, ki se v manjših krajih še vedno trudijo predvajati filme, kot lokalne skupnosti in državo, od katere se pričakuje finančna pomoč pri taki naložbi.

Eno najdaljših tradicij predvajanja filmov imajo v Radovljici, kjer so od leta 1946 v Linhartovi dvorani predvajali okoli 22.000 filmov, večino na dveh starih analognih Iskrinih projektorjih, ki sta po novem le še razstavna muzejska eksponata pri vhodu v dvorano. 26. aprila bodo namreč prvič slavnostno zagnali nov digitalni projektor, prireditev (predvajali bodo enega najboljših slovenskih filmov zadnjega časa Srečen za umret) pa so pomenljivo poimenovali kar »Hej, mašinca, zagodi«. Med prvomajskimi prazniki bodo predvajali še filma Gospodar in Za dežjem posije sonce ter štiri otroške oziroma mladinske animirane filme v 3D-tehniki. V začetku maja bo v Radovljici potekal tudi Filmski teden Evrope, ko bodo brezplačno predvajali štiri umetniške filme.

»V svetovnem merilu poteka digitalizacija hitreje, kot je bilo sprva predvideno. Tudi pri nas je do filmov na filmskem traku že zelo težko priti, pa še to s precejšnjo zamudo, kar se logično pozna pri obisku. Zato smo zelo veseli, da sta nas uslišala občina in filmski sklad ter pomagala pri naložbi v digitalni projektor,« je dejal direktor Linhartove dvorane Jakob Jaša Kenda.

Čeprav je Linhartova dvorana po obisku na filmskih predstavah že zdaj prva med dvoranami z zgolj enim platnom, pa si prav zaradi digitalizacije, ki omogoča zelo hitro predvajanje najnovejših filmov, pa tudi takih v 3D-tehniki, letos obetajo še več obiska. Navsezadnje bodo zdaj lahko računali na vse ljubitelje filma iz zgornje Gorenjske, ki so si najnovejše filme v digitalni obliki zdaj hodili ogledovat v Kranj, če ne celo v Ljubljano.