V Mestni občini Ljubljana je redarska služba v lanskem letu namerila 23.979 prekrškov zaradi prekoračitve hitrosti, tako da se je samo iz tega naslova občinski proračun oplemenitil za več kot 1,8 milijona evrov. Prihodek je bil rekorden, saj so radarji namerili kar za 122 odstotkov več tovrstnih kršitev kot v letu 2011. A to niti ne preseneča, saj je bilo lansko letno rekordno tudi po številu meritev. Samodejni merilni napravi sta namreč obratovali kar 1907 ur oziroma 27 odstotkov več kot leto poprej. Čeprav je bilo največ zaznanih prekoračitev tistih do 10 kilometrov na uro – skoraj 65 odstotkov – so na mestnem redarstvu zaskrbljeni, saj so meritve opravili izključno v naselju.

Po drugi strani pa je zanimivo, da so ljubljanski redarji lani izdali za skoraj tretjino manj glob kot leta 2011, ko je bilo teh ukrepov 52.830. Da sploh ne omenjamo leta 2009, ko so mestni redarji pri nadzoru cestnega prometa oglobili ljudi več kot 90.000-krat. Skladno z zmanjšanjem kazni pa se je lansko leto povečal izrek najmilejših ukrepov – opozoril.

Med okoliškimi občinami vodi Vrhnika

A če lahko Ljubljana s pobranimi kaznimi zaradi prehitre vožnje financira, na primer, kompletno prenovo Petkovškovega nabrežja, so v okoliških občinah pri nabiranju tovrstnega denarja bistveno manj uspešni. Medobčinski redarji, ki že pet let delujejo v občinah Vrhnika, Brezovica, Dobrova - Polhov Gradec, Borovnica, Log - Dragomer in Horjul, so v lanskem letu na račun prehitre vožnje napisali 3565 plačilnih nalogov in s tem »zasegli« 467.583 evrov. Med šestimi občinami so voznike pri prehitri vožnji največkrat zasačili na Vrhniki (1111 kršitev), medtem ko v Logatcu in v Borovnici prehitrih voznikov sploh ne kontrolirajo.

Medobčinski redarji, ki prav tako bdijo nad dogajanjem v šestih občinah, in sicer v Trzinu, Komendi, Lukovici, Mengšu, Moravčah in Vodicah, so bili v lanskem letu še manj »uspešni«. Zaradi prehitre vožnje so namreč voznikom napisali le 1987 plačilnih nalogov. Natančno koliko denarja se je iz tega naslova steklo na račun občin ustanoviteljic, ni znano, kajti vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva Irena Karčnik je pojasnila, da tovrstnih evidenc ne vodijo. Po njenih besedah namreč to s stališča varnosti v prometu ni pomembno. Nam je pa župan občine Trzin Tone Peršak zaupal, da so samo v njihovi občini v lanskem letu zaradi prehitre vožnje pokasirali 35.220 evrov.

Ponekod divjanja sploh ne kontrolirajo

Bolj natančni so pri svojem delu medobčinski redarji, ki delijo ukrepe in nasvete v občinah Grosuplje, Ig in Škofljica. V prvem letu delovanja so izrekli 1013 ukrepov zaradi prehitre vožnje, s čimer so občinske blagajne napolnili za nekaj več 72.000 evrov. Največ ukrepov in posledično denarja so zasegli na Škofljici, kar je – glede na tamkajšnji prometni kaos – tudi razumljivo. Natančne evidence vodijo tudi v Kamniku, kjer je njihova redarska služba lani zabeležila 703 kršitve prekoračitve hitrosti in na ta račun voznike olajšala za 83.000 evrov. Pri tem so poudarili, da hitrost merijo največkrat dvakrat na mesec.

Na medobčinskem inšpektoratu in redarstvu občin Dol pri Ljubljani, Ivančna Gorica, Litija in Šmartno pri Litiji pa tamkajšnja redarska služba še ni začela izvajati nadzora nad prehitrimi vozniki. Vodja tamkajšnje skupne službe Helena Kozlevčar nam je pojasnila, da radarja niso kupili in ga za zdaj tudi ne nameravajo. »Morda pride v prihodnje v poštev najem,« je dodala. Podobno se dogaja tudi v občini Domžale, kjer nimajo radarjev in posledično tudi ne sankcionirajo divjanja po občinskih cestah. V občini Medvode pa občinska redarska služba sploh ne obstaja.