Ravno danes je v Sočiju, prizorišču prihodnjih zimskih olimpijskih iger, potekala predstavitev atletskega svetovnega prvenstva, ki ga bo med 10. in 18. avgustom gostila Moskva, tekmovanje v ruski prestolnici pa bo potekalo na stadionu Lužniki. Predsednik ruske atletske zveze Valentin Balahničev je obljubil izjemno tekmovanje, s katerim bodo proslavili tridesetletnico svetovnih prvenstev v kraljici športov, hkrati pa poudaril, da bodo Rusi poskrbeli za visoko varnost za vse udeležence in obiskovalce prvenstva.

V Moskvi kar trije nivoji varovanja

»Po dogodkih v Bostonu bomo ponovno pregledali vse varnostne ukrepe za prvenstvo v Moskvi. Varnost je na vseh športnih dogodkih v Rusiji vedno na visokem nivoju, a naj vam zagotovim, da bomo po nedavni tragediji v ZDA tudi mi preučili, zakaj in kako je do tega prišlo,« je dejal Balahničev.

Med atletskim svetovnim prvenstvom bodo v Moskvi delovali kar trije nivoji varovanja. Poleg zvezne varnostne službe (FSB) in policije, bodo za varnost skrbeli moskovski mestni redarji, okoli in na stadionu Lužniki pa bo tudi večje število varnostnikov. Seveda pa Rusi po dogodkih v Bostonu sedaj veliko pozornosti posvečajo tudi vprašanju, kako poskrbeti za čim večjo varnost na maratonu po ulicah Moskve.

Boston je bil pravočasno opozorilo

Da bo Rusija precej poostrila varnostne ukrepe na športnih prireditvah, pa je potrdil tudi ruski minister za šport Vitalij Mutko: »V bližnji prihodnosti bo Rusija gostila kar nekaj velikih športnih dogodkov, tragedija v Bostonu pa nam bo pri tem štela za pravočasno opozorilo. Seveda bomo sedaj poskrbeli, da bo varnost še boljša, čeprav nam tuji kolegi glede tega že sedaj včasih očitajo, da smo prestrogi. A poglejte, kaj vse se lahko pripeti.«

Rusi bodo po atletskem svetovnem prvenstvu prihodnje leto februarja v Sočiju gostili zimske olimpijske igre, leta 2018 pa še svetovno nogometno prvenstvo.

Maraton v Londonu bo

Po dogodkih v Bostonu niso le Rusi poostrili varnostnih ukrepov, saj so se za podobne ukrepe odločili v številnih državah. V Angliji so denimo v skrbeh, ker bo v nedeljo potekal maraton v Londonu, a ga ne bodo odpovedali, povečana varnost pa bo tudi ob jutrišnjem pogrebu nekdanje premierke Margaret Thatcher.

Več o poostrenih varnostnih ukrepih v ZDA in Evropi preberite v članku:

Kljub eksplozijam v Bostonu londonski maraton bo: “Najboljši način izkazovanja solidarnosti je, da nadaljujemo”