Okrožno sodišče v Celju je Gabrijelovi izreklo leto in pol pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let.

Gabrijelova se na sodbo ne bo pritožila, tako je sojenje za njo končano.

Gabrijelova je danes pred izrekom sodbe že priznala krivdo za kaznivo dejanje poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. Spomnimo, gre za zadevo, povezano z Vegradovo blagajno vzajemne pomoči družinam njihovih delavcev.

Za Gabrijelovo je tožilstvo sicer predlagalo točno tako kazen, kot ji jo je sodišče nato tudi izreklo.

Kot smo v Dnevniku že poročali, je bila zaradi istega kaznivega dejanja nekdanja glavna direktorica Vegrada Hilda Tovšak prejšnji teden obsojena na dve leti zapora. Gabrielova je na eni izmed obravnav povedala, da je bila Tovšakova glavna direktorica v pravem pomenu besede, z Vegradovega računa pa se niti centa ni nakazalo brez njene vednosti. Za Gabrielovo je bila Tovšakova garač in je tudi od drugih zahtevala, da veliko delajo. Dejala je še, da kot direktorica ni imela nobenih pooblastil in je morala za vsako zadevo pridobiti dovoljenje Tovšakove.

Obtožnica je Tovšakovo in Gabrielovo bremenila, da sta podrejeni delavki naročili, naj iz blagajne vzajemne pomoči denar nakaže na transakcijske račune družb Vegrad, Vegrad Projektivni biro in Vegrad Inde. Del teh sredstev, ki so bila namenjena družinam dveh umrlih delavcev, naj bi Tovšakova in Gabrielova vrnili v blagajno vzajemne pomoči, tako naj bi delavce in podjetniški sindikat dejansko oškodovali za okoli 220.000 evrov.