Prav Zabranjeno pušenje – poleg Elvisa J. Kurtovića in Branka Đurića - na nek način najbolj poosebljajo avtohtono sarajevsko gibanje »new primitives« oziroma novi primitivizem, ki je v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja nastalo kot odgovor na ljubljanski, zagrebški in beograjski punk in novi val. Po vsej Jugoslaviji se je gibanje proslavilo z nepozabno serijo Top lista nadrealista, ki je nastajala na sarajevski televiziji, kasneje pa v živo gostovala po vsej nekdanji skupni domovini.

Na otvoritvi v Kinu Šiška je edini član originalne zasedbe in avtor večine največjih uspešnic Zabranjenega pušenja Davor Sučić alias Sejo Sekson povedal, da sta samo dve gibanji v nekdanji skupni državi pustili tako svojstven pečat – novi primitivizem in slovenski Neue Slowenische Kunst (NSK), ki se po njegovem mnenju pravzaprav dopolnjujeta. »Totalitarizem in primitivizem sta eno in isto,« je dejal Sekson.

Za to priložnost je kustos Vladan Caričić – Car iz Beograda v avli Kina Šiška postavil več kot 70 avtentičnih eksponatov (oblek in rekvizitov junakov iz njihovih pesmi, fotografij, stripov, knjig, intervjujev in ostalih časopisnih zapisov), ki segajo v same začetke tega sarajevskega gibanja, nekateri pa so tudi novejšega datuma. Caričić je dejal, da je to četrta razstava – pred tem so bile še v Beogradu, Novem Sadu in Banja Luki -, njihova želja pa je, da bi v Sarajevu sčasoma postavili stalno zbirko ali celo muzej.

Zabranjeno pušenje, ki bodo septembra izdali novi album, bodo v Kinu Šiška nastopili v soboto, 20. aprila, ob 21. uri.