Na jutrišnji seji bodo mestni svetniki odločali kar o treh odhodih iz mestnega sveta. Med drugim sta kranjski mestni svet iz različnih razlogov v zadnjem času zapustili dve najbolj odmevni ženski v kranjski politiki zadnjih let, in sicer Alenka Bratušek in Hermina Krt.

Alenka Bratušek je bila v mestni svet izvoljena še kot svetnica Zares, izstopa pa kot svetnica Pozitivne Slovenije in predsednica vlade. Ta funkcija ni združljiva z delovanjem na lokalni ravni, kjer sicer Bratuškova v zadnjem času ni bila pogosto prisotna. Že nekaj časa pred Bratuškovo pa je kranjsko koalicijo kot prva zapustila vidna predstavnica stranke TRS in v mestnem svetu vodilna na svoji listi Hermina Krt. Krtova je popolnoma izginila iz kranjske politike, čeprav je bila močna protikandidatka županu na volitvah.

Koalicijo župana Mohorja Bogataja je že pred časom zapustila tudi LDS. A ta z zgolj enim svetnikom ni bila pomembna, ko so se sprejemale odločitve. Svetnik Zmagoslav Zadnik je med tem dal slovo stranki, jutri pa jo bo dal še mestnemu svetu. »Razočaran sem nad tem, kar smo pričakovali in o čemer se dogovarjali, in nad ravnanjem koalicije Mohorja Bogataja. To Kranja ne pelje v pravo smer in odhajam s spoznanjem, da mi ni uspelo vplivati na povsem konkretne projekte. Odhajam tudi iz politike nasploh,« trdi svetnik, ki je bil na začetku mandata celo predsednik vplivne kadrovske komisije. Kasneje se je od početja zdajšnje močne koalicije distanciral rekoč, da SDS, SD, SLS, DeSUS ter Stranka za napredek KS le drobijo sredstva za posamezne interese in projekte, veliki kranjski načrti pa ostajajo neuresničeni. Iz mestnega sveta izstopa tudi svetnica Irena Ahčin (NSi), ki pa odhaja na delo v tujino.

Opozoriti velja še na razpad »županove stranke«, že omenjene Stranke za napredek KS, ki je ostala z enim svetnikom, trije pa so jo zapustili in bodo delovali v novi, k interesom lokalnih okolij usmerjeni stranki, ki jo vodi podžupan Janez Frelih in bo ostala zvesta podpornica Bogataja in njegove politike.

Zelo močna koalicija, ki ob vsakem glasovanju zbere tudi dve tretjini glasov, in šibka opozicija pa kljub omenjenim odstopom ostajata značilnosti precej spremenjenega kranjskega mestnega sveta.