Logatec. »Logaški volilci so s skoraj plebiscitarno večino jasno in glasno povedali, da ne bodo dovolili, da se z javnim denarjem bogatijo strankarski žepi,« je opozicijski občinski svetnik in pobudnik referenduma Boris Čičmirko komentiral rezultat nedeljskega referenduma o novem logaškem javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladino. Od dobre petine volilnih upravičencev, ki so se udeležili glasovanja, jih je kar 82 odstotkov ustanovitev zavoda zavrnilo. Župan in njegova koalicija sta zavod podpirala, ker naj bi na območju občine strokovno in finančno pomagal društvom, njegovi nasprotniki, med katerimi so bili posebno glasni prav tisti, ki naj bi jim bil zavod namenjen, pa so ocenili, da gre za neracionalno in nepotrebno podvajanje s političnim ozadjem in težnjo po političnem kadrovanju.

Podžupanjo pozivajo k odstopu

»Rezultat kaže, da so občani Logatca prepoznali politične oziroma ozke strankarske motive pri ustanavljanju zavoda, predvsem lokalno vladajoče stranke SDS,« so ocenili tudi predstavniki civilne družbe iz Zveze kulturnih društev Logatec, Kluba študentov Logatec in logaškega družbenokritičnega bloga Logaška tribuna, ki so rezultat označili za zmago razuma in demokracije.

Po mnenju vseh nasprotnikov jasen referendumski ne kaže tudi na visoko stopnjo nezaupanja ljudi občinskemu vodstvu. Župana Berta Menarda so zato pozvali, naj razmisli o zamenjavi podžupanje Ladislave Furlan (SDS), glavne zagovornice ustanavljanja zavoda, podžupanjo pa, naj prevzame odgovornost in odstopi.

Župan: Šlo je za dobro rešitev

Logaški župan Berto Menard je odgovoril, da obžaluje, ker prebivalci v ustanovitvi zavoda niso videli vseh možnosti, ki bi jih ta lahko prinesel, njihove odločitve pa ne jemlje kot odraz nezaupanja. »Vsebina in namen zavoda sta bila zelo spolitizirana, odmaknili smo se namreč od bistva – ustanovitve inštitucije, ki bi nudila strokovno pomoč in pomagala pridobiti tudi evropska finančna sredstva za izvedbo številnih projektov,« je dejal Menard. Dodal je, da občina v svojem proračunu v prihodnje ne bo mogla več zagotoviti toliko sredstev za delovanje društev kot v preteklosti. Odločitev volilcev kljub vsemu spoštuje in si hkrati želi, da bi razvoj občine, čeprav brez zavoda, šel v pravo smer.