Kamnik. »Brez ustreznih sistemskih navodil in postopkov ostaneš ob pritožbi staršev v vrtcu popolnoma sam,« je včeraj poudarila ravnateljica zasebnega vrtca Zarja Jelka Golob. Kljub očitku, da ob sumu neprimernega ravnanja s tri- in štiriletnimi otroci ni pravočasno obvestila pristojnih organov, ne razmišlja o odstopu, je še zatrdila in pojasnila, da je ves čas ravnala v interesu zaščite otrok.

Ravnateljica je včeraj prvič podrobno pojasnila kronologijo dogodkov, ki so bili zaradi suma trpinčenja otrok že ves prejšnji teden v središču zanimanja javnosti. Dejala je, da sta vzgojiteljici »dogodek«, ki so ga prijavili starši enega izmed otrok iz skupine Sonček, priznali. Zato ju je napotila na dopust, odpoved pa sta kasneje podali sami. Kaj se skriva za »dogodkom« in njunim »priznanjem«, ni želela natančneje pojasniti, saj je to zadeva inšpektorata za šolstvo in šport in policije, ki sta se v zgodbo vpletla po medijskem razkritju suma trpinčenja otrok.

Priznanja očitanega ni bilo

»Nisva priznali ne lepljenja ustk ne osamitve otrok na teraso igralnice,« je bila kasneje popoldne jasna ena izmed vzgojiteljic, ki bi se z največjim veseljem takoj vrnila na delo v vrtec, saj nima slabe vesti, ima pa zelo rada svoje delo in Sončke. »To čutijo tudi starši, ki sva jim neizmerno hvaležni za njihovo podporo,« je dodala in pojasnila, da za dogodkom o lepljenju ustk tiči šala. »Na sebi sem nakazala, kako bi jih bilo treba zalepiti, če ne bo miru,« je zatrdila in dodala, da so se temu vsi skupaj smejali. Tudi osamitve otroka na teraso ni bilo, saj je vzgojiteljica dečka, ki je podiral in metal kocke med priprtimi vrati terase zgolj kakšni dve minuti oštevala, češ da smo prijatelji in se ne tepemo,« je še povedala vzgojiteljica, ki je morala medtem z drugim malčkom na stranišče. Druga vzgojiteljica pa je tudi zaradi tega morala ves čas opazovati vse, saj malčki ne smejo biti brez nadzora.

Odpoved sta podali v trenutku zmedenosti in prizadetosti po pogovoru z ravnateljico, ki se je spraševala, kaj naj naredi z njima, in jima predlagala, da bo najbolj elegantno, če kar sami podata odpoved, je dodala naša sogovornica. »Ker je grozila s kazenskim pregonom in preiskavo, so se mi zašibila kolena. V strahu, grozi, stresu nisem bila zmožna razumno razmišljati in sem ubogala,« je povsem jasna ena izmed vzgojiteljic, ki je včeraj prekinila molk.

Kaznovanje otrok ni zakonsko urejeno

»Kaznovanje otrok pri nas ni zakonsko urejeno. Zakon o preprečevanju nasilja v družini ne velja za vrtce, šole in prostočasne dejavnosti. Zato je smiselno, da upoštevamo konvencijo Združenih narodov o otrokovih pravicah, ki prepoveduje obravnavo otrok na krut ali poniževalen način in prepoveduje telesno kaznovanje,« je pojasnila pomanjkanje sistemskih rešitev bivša varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik. Opozorila je, da se o tej občutljivi temi pogovarjamo vse preveč kampanjsko in le, ko pride do ekscesa. Zato je znanja o kaznovanju in discipliniranju otrok premalo: »Pravice otrok pa so pravice in se z njimi ne sme trgovati,« je sklenila in potrdila, da bi ravnateljica morala, če je obstajal sum nesprejemljivega ravnanja z otroki, to takoj prijaviti.

Specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti Marko Juhant je nadaljeval, da za discipliniranje otrok v vrtcih ni zaželena nobena kazen, saj obstaja vrsta drugih možnosti, od prepovedi do preusmerjanja pozornosti. »Je pa res, da razvajen otrok doživlja kot kazen že omejitve,« je pojasnil Juhant in dejal, da izločanje na teraso ni sprejemljiv vzgojni ukrep. »Obstaja preprost ključ discipliniranja: vedno lahko otroka pošlješ k nekomu, nikoli pa nekam,« je dejal in dodal, da je v naših vrtcih premalo prostora, da bi otroka osamili in ga hkrati imeli pod nadzorom.

Tudi župan Marjan Šarec, ki je osebno govoril z vsemi vpletenimi, ne želi soditi. »To naj opravijo pristojni. Je pa dodal, da ga je presenetila reakcija staršev, ki vztrajno ščitijo vzgojiteljici in ne verjamejo obtožbam. »Če se ugotovi, da ni bilo očitanega, je treba zadeve vrniti v prvotno stanje,« je še dejal. Starši, ki so se zbrali pred vrtcem, so potrdili, da ne verjamejo obtožbam, da ni bilo trpinčenja in je ravnateljica odpoved izsilila, ker je želela vse pomesti pod preprogo.