Podobno, kot je muhast april, ki nam je letos ponudil že vse od snega do vročega sonca, je muhasta tudi finalna serija za naslov državnega prvaka v odbojki. Če je ACH Volley dobil prvo tekmo s takšno lahkoto, kot da je šlo za malce težji trening, je bilo že na drugi vse obrnjeno. Calcit Kamnik je zaigral kot prerojen, z borbenostjo pa je poskrbel, da bodo vsaj še eno tekmo igrali pred domačimi navijači. Muhavost se je nadaljevala tudi včeraj, do zmage pa je ponovno prišlo domače moštvo.

Bolj odločno je začel ACH Volley, predvsem zaradi Alena Šketa, ko je stopil za servisno črto. Z močnimi udarci je otežil kamniški sprejem, kar je olajšalo ljubljanski napad, tri žoge pa so v avt poslali kar Kamničani sami. Vodstvo s 7:2 je namigovalo na hiter konec niza, toda sledila je nova aprilska sprememba vremena (beri: rezultatski preobrat). Calcit se je približal na vsega dve točki zaostanka (11:13), potem ko je žogo neubranljivo čez mrežo nabil Jan Pokeršnik, ki bo prihodnjo sezono bržčas okrepil ljubljansko ekipo.

Toda to je bilo le zatišje pred kamniškim viharjem. ACH je že imel tri zaključne žoge za prvi niz, a kamniški servis je načrtno iskal sprejem Jana Klobučarja, ki ni bil stabilen in je v ljubljansko igro vnašal nemir. Kamnik je v kritičnih trenutkih prejel tudi majhno sodniško pomoč, češ, da je žoga po napadu ACH Volleyja končala v avtu, čeprav jo je vsa dvorana videla v polju. Niz je tako odločila igra na razliko, več poguma in sreče pa je imel Calcit. Po govorici telesa vseh igralcev je očitno, da je večja želja v finalni seriji na strani Kamničanov, ki s tem nadoknadijo primanjkljaj kakovosti, ki je na strani ljubljanske ekipe.

Podobno muhav je bil drugi niz. Najprej je vodil Calcit, nato je bil rezultat nekajkrat izenačen, pa je spet pobudo prevzel ACH Volley… V sklepni del je s tremi zaključnimi žogami ponovno prišel ACH, toda tokrat je Calcit nadoknadil le dve. Ljubljančani so z izenačenjem v nizih lažje zadihali, kljub slabšemu sprejemu pa je bil opazen napredek v ostalih elementih igre. Predvsem je bil bolj učinkovit napad in stabilen blok.

Pestrost na igrišču pa očitno ne prepriča odbojkarskih navijačev. V dvorani Tivoli je bila odprta zgolj zahodna tribuna, a še ta je bila slabo zasedena. Od vseh treh dosedanjih finalnih tekem je bila ravno včerajšnja najslabše obiskana, saj so v Tivoli po večini prišli predvsem sorodniki in prijatelji igralcev na terenu.

Kamnik je nato v četrtem nizu izgubil tisto, kar je dobil v prvem. Tokrat je namreč Calcit imel dve zaključni žogi, a ju zapravil. ACH Volley je v teh trenutkih igral najbolje na tekmi, predvsem pa je pokazal največ borbenosti in energije. V tovrstnih primerih, ko slabše rangirani nasprotnik zapravi svojo priložnost za presenečenje, po navadi sledi njegova dokončna kapitulacija. Tudi tokrat je sprva kazalo tako, toda po visokem vodstvu ACH Volleyja se je Calcit ponovno vrnil v igro. Približal se je na vsega točko razlike, a v napeti končnici so odločile ljubljanske izkušnje.

»Kamnik igra dobro odbojko in ne greši veliko. Mi nadaljujemo s kalvarijo, da imamo veliko prednost, nato pa niza ne znamo mirno zaključiti. V tem smo zelo dobri. To nas tepe, a kljub temu smo tekmo dobili. V Kamnik gremo po novo zmago,« je dejal trener ACH Volleyja Luka Slabe, ki je imel sestanek z igralci kar takoj po tekmi na igrišču. »Povedal sem jim, da morajo narediti dobre terapije, veliko popiti in dobro jesti. Manjše druženje smo imeli tudi v sobi z našimi navijači. Naslednji trening imamo danes zvečer. Naši treningi sicer delujejo povsem drugače kot tekme. In to me najbolj boli, saj so fantje na treningu zares borbeni. Ne morem jim očitati, da se ne borijo, a na tekmi nam ne steče. Problem je psihološki. Prehitro se zadovoljimo, ko je na tesno, pa se zatresemo. Ta trend moramo spremeniti.«

»Prikazali smo dobro igro, tako kot na drugi tekmi. Malo nam je zmanjkalo sreče. ACH je odigral solidno tekmo. Puške še ne bomo vrgli v koruzo, saj imamo še eno tekmo doma v Kamniku. Z vso močjo bomo šli v vsako točko. Vodstva v tretjem nizu se nismo ustrašili, toda tista sreča, ki smo jo imeli v prvem nizu, nam je nato obrnila hrbet,« je povedal sprejemalec Calcita Jan Planinc, ki je nato v prijateljskem duhu izmenjal še nekaj besed s tekmecem iz ACH Volleyja Gregorjem Ropretom, vsem v bližini pa je postregel s piškoti, ki mu jih je s tribun dala teta.