Špik je že v soboto osvojil tretje mesto v skifu, v nedeljo pa z Jernejem Markovcem, Gašperjem Fistravcem in Tomažem Pirihom v dvojnem četvercu osvojil drugo mesto pred Estonijo in za srebrnimi z londonskih iger Hrvati. Skupaj z Markovcem se je uvrstil tudi v finale dvojnih dvojcev, a sta zaradi razporeda tekem, tekmi sta bili zelo skupaj, finale v tej disciplini izpustila.

"V skifu je bil Hrvat Damir Martin prvi favorit, ki je močno odstopal in morda sem pričakoval nekaj manjši zaostanek. A na začetku sezone je vedno hiter, jaz pa sem tukaj nastopil z novim čolnom, v katerem se z nastavitvami še malo borim. Zdaj moram popraviti finese, povečala se bo plovnost in vse skupaj bo šlo na gor. Zelo dobro nam je šlo tudi v dvojcu in četvercu," je o nastopih povedal Špik.

Blejec poudarja, da je zagrebška regata v zadnjih letih postala pomemben pokazatelj forme pred sezono, zato je tudi za leto 2013 zelo optimističen. "Tukaj so močne predvsem hrvaške posadke, pa tudi srbske, saj so oboji že imeli pregledno tekmo in imajo prednost, saj so vendarle korak pred nami tudi zaradi tekmovalnega ritma. Prav zato so dosežki tukaj še bolj pomembni za orientacijo in so dober pokazatelj."

Solidno sta v nedeljo nastopila tudi lahka veslača Jure Cvet in Matevž Malešič, ki sta bila v lahkem dvojnem dvojcu druga za čolnom iz Bolgarije. Zelo uspešni so bili tudi mladinci, kjer so se slovenske posadke veselile zmage v dvojcu brez krmarja in drugega mesta med dvojnimi dvojci, drugi je bil tudi ženski mladinski dvojni dvojec.

"Za prvi nastop se je vse izšlo res zelo v redu, tako med člani kot med mladinci. Danes je bil zelo dober četverec, ki je bil glavna disciplina. Zaostanek za Hrvaško je bil majhen, ugnali pa smo Estonijo, ki je tukaj resda nastopila v spremenjeni postavi v primerjavi z lansko. Škoda, da je bil razpored sestavljen tako, da Špik in Markovec nista nastopila še med dvojnimi dvojci, saj sta bila tudi tam kandidata za stopničke," je strnil slovenski selektor Miloš Janša.

Veslači bodo prihodnji konec tedna odprli tudi tekmovalno sezono na Bledu, kjer bodo v soboto v ospredju nastopi v skifih, v nedeljo pa v dvojcih. Selektor Miloš Janša napoveduje tudi nastop dvojnega četverca, ki v Sloveniji nima konkurence, zato bo čoln na nedeljski tekmi bržkone startal z zaostankom za mladinskimi posadkami.