Protest

veleposlaništvo Republike Ekvador

London

Spoštovani!

Neprijetno nas je presenetila novica, da ste dne 8. aprila 2013 v sklopu vaše kampanje Public Library of US Diplomacy na naslovu https://www.wikileaks.org/plusd/cables/07LJUBLJANA337_a.html vnovič objavili tudi depešo nekdanjega ameriškega veleposlanika v Sloveniji Thomasa B. Robertsona z dne 25.5.2007, ki ste jo sicer že objavili septembra 2007 (http://www.cablegatesearch.net/cable.php?id>07LJUBLJANA337&q>jansa%20robertson). Vaša ponovna objava te depeše nas je prisilila, da smo morali o njeni vsebini (kot tudi o vsebini številnih drugih že objavljenih depeš) v naših medijih ponovno ekskluzivno poročati, s čimer smo si povzročili znatno moralno in gmotno škodo. Podpisani izdajatelji slovenskih medijev proti takemu vašemu neodgovornemu ravnanju najostreje protestiramo in terjamo vaše opravičilo! Pričakujemo, da boste v bodoče pokazali več profesionalnosti, uredniške odgovornosti in skrbnosti pri publiciranju tajnih dokumentov, saj lahko samo v tem primeru pričakujete naše nadaljnje sodelovanje pri njihovem razširjanju.

S prizadetostjo vas pozdravljamo!

RTV SLOVENIJA, POP TV, FINANCE, STA, DNEVNIK, DELO, VEČER, STA, ŽURNAL24 (kakor tudi vsi ostali spletni tatovi, ki nas prepisujejo)

Popravek in pojasnilo o provizijah za biomaso

V zvezi z navedbo g. Robertsona v njegovi depeši z dne 25.05.2007, da naj bi ameriško veleposlaništvo preko skritih virov v mojem podjetju izvedelo, da je SDS Janeza Janše od Patrie »pod mizo«, kot navaja, prejela več kot 2,8 milijona evrov, sporočam, da je ta navedba očitno neresnična. Pristojno sodišče na Dunaju je že ugotovilo, da je stranka prejela le 700 tisoč evrov, pri tem pa ponovno pojasnjujem, da se formula o delitvi provizij JZ + TK + IC + stranka, ki je bila najdena v mojem računalniku, nikakor ne nanaša na naš posel s Patrio, ampak na planirani posel podjetja Rotis z biomaso. Kot obdolženi na ljubljanskem sodišču bom to v kratkem tudi dokazal. Ob tej priliki izražam globoko zaskrbljenost nad nacionalno varnostjo ZDA, saj skriti viri g. Robertsona v podjetju Rotis omenjenega načrtovanega posla z biomaso in našo stranko niso zaznali.

IVAN ČRNKOVIČ, nekdanji direktor Rotisa

Popravek: Janez ni podlegel

V Slovenski demokratski stranki najodločneje zanikamo navedbe, ki jih je zapisal nekdanji veleposlanik ZDA g. Thomas Robertson. Jasno je, da so bili ključni »neimenovani viri« načelnik generalštaba Slovenske vojske in nekdanji svetovalec predsednika dr. Danila Türka Ladislav Lipič, ki je v začetku decembra 2012 območne organizacije Združenja veteranov vojne za Slovenijo tudi aktivno pozival k protestom zoper vlado Janeza Janše, visoki častnik Slovenske vojske Jožef Žunkovič ter Drago Kos. Omenjeni so pri ameriški diplomaciji in drugod ustvarjali vtis, da je pri razpisu prišlo do korupcije, in so tako škodovali ugledu Republike Slovenije. Iz starih in objavljenih depeš nekdanjega veleposlanika Združenih držav Amerike g. Robertsona je razvidno tudi, da je nekdanji ameriški veleposlanik v Sloveniji očitno želel lobirati za ameriško podjetje. Tedanji premier Janez Janša poskusom lobiranja ni podlegel. Ne predsednik Janez Janša niti SDS se tako nikoli nista vmešavala v izvedbo nakupa osemkolesnikov za Slovensko vojsko. Če je kdorkoli v tem poslu prejel en sam evro podkupnine, mora za to odgovarjati pred zakonom. Če se je kdorkoli ob tem nepooblaščeno skliceval na SDS, mora prav tako odgovarjati za lažno predstavljanje. Kazensko pa bo odgovarjal tudi vsak, ki bo SDS lažno obtoževal podkupovanja.

SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA

Opravičilo slovenskim medijem

WikiLeaks se za nehoten »ponatis« depeše o podkupljeni stranki SDS vsem prizadetim, še zlasti pa slovenskim medijem, globoko opravičuje za zatrjevane neprijetnosti, vsem ostalim pa za prizadete duševne bolečine. Pričakujemo, da boste razumeli, da so naši kadrovski resursi preskromni, da bi lahko pregledali več milijonov ameriških depeš, s katerimi razpolagamo, ter izločili tiste, ki so bile z naše strani publicirane. Že s skromnim finančnim prispevkom za našo organizacijo (http://shop.wikileaks.org/donate) lahko pripomorete, da se take napake ne bodo več dogajale. V zahvalo vam v nadaljevanju v ekskluzivno uporabo odstopamo depešo, ki smo jo pravkar pridobili in njena objava na našem spletnem naslovu še ni bila avtorizirana.

V upanju na nadaljnje sodelovanje vas lepo pozdravljamo!

WIKILEAKS

THE SITUATION IS UNDER CONTROL

Date: 2013 April 12. 15:05 (Friday)

Original Classification: Secret, Noforn

From: Slovenia Ljubljana

To: CENTRAL INTELLIGENCE AGENCY |

DEFENSE INTELLIGENCE AGENCY |

DEPARTMENT OF COMMERCE | DEPARTMENT OF DEFENSE |

DEPARTMENT OF STATE | FINLAND HELSINKI | AUSTRIA WIEN |

JOINT CHIEFS OF STAFF | NATIONAL SECURITY COUNCIL |

NORTH ATLANTIC TREATY ORGANIZATION (NATO) | WIKILEAKS |

Skoraj leto in pol po tem, ko je nekdanji COM Robertson z depešo z dne 27.5.2007 naslov seznanil z informacijami o nepravilnostih pri slovenskem nakupu oklepnikov 8x8, je finska televizija YLE, v skladu z dogovorjeno časovnico, predvajala oddajo Resnica o Patrii. Oddaja je v Ljubljani močno vplivala. Žal je bilo veleposlaništvo novinarju Berglundu prisiljeno zavrniti izplačilo dnevnic, saj je izkazal napačno davčno številko, o čemer je nekdanji COM Robertson že poročal.

COM je v nadaljevanju dogovoril začetek sodne obravnave v zadevi Patria na ljubljanskem sodišču. Tudi sodelovanje z US Embassy Wien je usklajeno. Od tedaj beležimo povečano občutljivost obdolženih zastran javnih objav. Značilno je, da se Janša na vsebino objavljenih depeš neposredno ne odziva, je pa informacije nekdanjega COM Robertsona ogorčeno zavrnila njegova stranka SDS. Zaznali smo, da se Črnkovič ni oglasil že po prvi objavi depeše na Wikileaks leta 2011 v slovenskih mainstream medijih, ampak šele sedaj, kar pojasnjujemo s tem, da se tedaj glavna obravnava v zadevi Patria še ni začela, danes pa je v sklepni fazi. Nervoza je velika. Veleposlaništvo je Aprila, 10., prejelo njegovo zahtevo in zahtevo glavnega preiskovalca v zadevi Patria Björkvista, Helsinki, naj razkrijemo skriti vir nekdanjega COM Robertsona. COM je zahtevo odstopil v preučitev CIA s priporočilom za selektivno obravnavo.

COM se je Aprila, 11., sešel na večerji z nekdanjim predsednikom protikorupcijske komisije Kosom, nekdanjim CHOD generalom Lipičem in upokojenim brigadirjem Žunkovičem. Povabljeni so izrazili nezadovoljstvo zaradi objav stranke SDS, COM je povedal, da je ukrepal in da je položaj pod nadzorom. Potrjena je bila namera, da se aktivnosti nadaljujejo skladno z načrtom, kot ga je odobril POTUS.

Veleposlaništvo je prejelo prošnjo predsednika protikorupcijske komisije (KPK) Klemenčiča, da bi COM predstavil dodatne izsledke preiskave in svoje predloge. Dogovorjen je bil sestanek za prihodnji teden. Poročilo sledi.

COM MUSSOMELI