Podobno kot v številnih slovenskih občinah so tudi na Brezovici na podlagi znamenite »Černačeve uredbe« o gradnji enostavnih in nezahtevnih objektov občinski svetniki potrdili spremembe odloka in kriterije, na podlagi katerih bodo lahko lastniki črnih gradenj zaprosili za njihovo legalizacijo. Na Brezovici naj bi bilo takšnih objektov več kot 300 – samo na Rakitni so jih našteli 80 – mednje pa sodijo tudi nelegalni prizidki k družinski hiši tamkajšnjega župana Metoda Ropreta.

Župan Ropret, ki je tudi državni svetnik, črne gradnje na približno 3000 kvadratnih metrov velikem posestvu – to je formalno v lasti njegove mame – ne zanika. Pravi pa, da ni celoten objekt črna gradnja, temveč le nekateri prizidki. Kateri točno, še ne ve. »Za enega vem, da je postavljen nelegalno, za ostale pa bom moral natančno pregledati dokumentacijo. Vem, da je oče pridobival dokumentacijo, vendar bom moral za natančen odgovor stopiti še do arhiva upravne enote. Tisto, kar nima potrebne dokumentacije, bomo dali v postopek za legalizacijo,« je pojasnil Ropret.

Na vprašanje, zakaj prizidkov niso gradili na legalen način, Ropret ne ve odgovora. »Sam težko pojasnim, zakaj se je pred 30 leti tako delalo. Oče je verjetno na tak način reševal prostorsko stisko,« pravi Ropret. Prav tako zanika, da bi svetniki spremembo odloka izglasovali zaradi njegovega primera. »Preden sem postal župan, se je na Brezovici lahko gradilo tudi večstanovanjske objekte. Takšen je tudi naš. Na začetku mojega prvega mandata smo na mojo pobudo uzakonili le gradnjo enostanovanjskih hiš. To pomeni, da sem si sam nakopal na glavo, kar zdaj rešujem, saj v nasprotnem primeru za legalizacijo ne bi potreboval soglasja občinskega sveta,« je odvrnil Ropret in dodal, da so na občini pred veliko investicijo gradnje kanalizacije, priključitev nanjo pa brez dokumentov ne bo možna.

Poudaril je še, da po sprejetju odloka črne gradnje ne bodo postale legalne kar čez noč, temveč bodo z novim odlokom takšni objekti – tudi njegovi – le v skladu z občinskimi pravili, njihovi lastniki pa bodo lahko začeli postopke za pridobitev gradbenih dovoljenj.