Miran Kert, predsednik sveta Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti oziroma po domače superzavoda, je potrdil, da je tričlanska komisija odprla vse prispele ponudbe na razpis za direktorja tega zavoda na Ravnah. Na razpis je prispelo enajst ponudb, vsaj dve med njimi pa sta nepopolni in bodo oba kandidata pozvali k dopolnitvi. V prihodnjem tednu bodo vse ponudbe podrobno pregledali, pripravili vprašanja za kandidate in jih nato pozvali, da bodo na kratko predstavili vsak svojo vizijo vodenja. Nato pa se bodo odločali, koga naj v potrditev predlagajo občinskemu svetu in če bodo izbranca potrdili tudi svetniki, bo koroški superzavod vendarle dobil novo vodstvo.

Kert ni želel razkriti imen vseh prijavljenih kandidatov, a po naših neuradnih informacijah so znani vsaj štirje. Poleg sedanjega vršilca dolžnosti direktorja zavoda Mirana Mlakarja so prijave oddali tudi Aleksander Jug, Bojan Pogorevc in Renata Picej, ki so se prijavili tudi že na prejšnji razpis. Očitno pa tudi tokrat brez favoriziranja ne bo šlo in tako so do nas že prišle špekulacije, da naj bi bila tokratna favoritinja prav Picejeva.

»Na turizem se spozna, a o športu nima pojma«

»Pošiljam najnovejšo 'pogruntavščino' našega župana Tomaža Rožena. Ker mu za direktorja superzavoda ni uspelo ustoličiti svojega koalicijskega partnerja Andreja Erjavca (člana stranke Zares-Nova politika, op. p.), se zdaj trudi, da bi na to mesto prišla Renata Picej, ki prihaja iz stranke SLS, ki jo je vrsto let vodila prav Roženova, torej županova mama,« je prepričan naš vir. Dodal je še, da se Picejeva na turizem verjetno res spozna, da pa o športu in mladinskih dejavnostih nima pojma. »Prav šport pa je na Ravnah najbolj razvejan in tudi največji porabnik denarja,« še trdi naš vir.

Picejeva nam je to, da se je znova prijavila, potrdila in na vprašanje, ali drži, da je tokrat favoritinja ona, odgovorila, da je to prišlo na uho tudi njej. »Brez dvoma sem nakazala vizijo, po kateri se zavod lahko izkoplje iz trenutne nezavidljive situacije in za to se bom tudi trudila,« pravi Picejeva, ki je že ob prijavi na prvi razpis posebej izpostavila vizijo razvoja turizma in je trdno odločena, da se bodo Ravne in s tem celotna Koroška vrnili na turistični zemljevid Slovenije, iz katerega so izpadli, pa tega nihče niti opazil ni. »Šport je na Ravnah dediščina in tradicija. Se pa šport lahko promovira in tudi trži izključno skozi turistično okno. A šport je in ostaja prioriteta,« odgovarja dvomljivcem. »Sploh pa morajo biti športne kapacitete, ker gre za zavod, na voljo ne le Ravenčanom, temveč vsem Korošcem, tostran in onkraj državne meje z Avstrijo in nikakor ne pretežno športnim klubom ter ozkim interesnim skupinam. Posebno pozornost si zaslužijo tudi vsi »graditelji« športnega standarda na Ravnah in tem, nekdanjim železarjem, je treba v bazenu nameniti več časa za njihovo brezplačno rekreacijo kot doslej, ko so imeli za to na voljo eno uro na teden,« pravi Picejeva. Ob tem dodaja, da je potrebno primerno urediti tudi hostel Punkl, ki takšen, kot je, za trženje ni primeren.

Plesalke, cirkus in plaža

Da je potrebno obstoječe športne objekte maksimalno izkoristiti, je v svojem programu izpostavil tudi Aleksander Jug. »Tako kulturi, kot športu, turizmu in mladinskim dejavnostim je treba dati enak poudarek, pač glede na potrebe in finančne možnosti. Tudi sodoben Kulturni center je treba maksimalno izkoristiti in privabiti na Ravne tudi vrhunske gledališke in druge skupine, ki bodo zadovoljile okus zahtevnejše publike,« med drugim poudarja Jug, ki tudi posebej opozarja na slabo zasedenost Punkla. Ugotavlja, da ne kulturnega centra in ne Punkla ni mogoče najti na spletni strani občine Ravne. Opozoril pa je še na eno zanimivost. V poslovnem imeniku Bizi so kot glavne dejavnosti zavoda navedene »cirkuške predstave, ples in plesne storitve, pa tudi storitve na plažah«. Skratka, nekdo bi pomislil, da gre za kakšen nočni bar ob morju in ne za zavod s tako razvejanimi in pomembnimi dejavnostmi, od katerih si lahko obetajo koristi vsi Korošci in ne le Ravenčani.