Celje. Celjsko podjetje EMO - ETT, ki je v Evropi eden redkih proizvajalcev emajlirane posode, je odpustilo polovico od 98 redno zaposlenih delavcev. Razmere v podjetju so zelo kritične, zato direktor Janko Gorenšek ne skriva, da so ogrožena tudi preostala delovna mesta. Če jim do dvanajstega maja letos ne bo uspelo doseči reprograma obveznosti do posojilodajalcev, podaljšanja roka za poravnavo obveznosti do dobaviteljev ter izpeljati reorganizacije in pridobiti naročil, ki bodo potem tudi plačana, bodo odpustili še preostalih 51 delavcev.

Končali bodo obstoječa naročila in porabili zaloge

Družba, ki je v lasti znanega Celjana Janka Turnška, ima velike težave že od začetka gospodarske krize. Gorenšek pravi, da so v teh letih izgubili veliko naročil, težave pa so imeli tudi zaradi plačilne nediscipline kupcev. Že v obdobju od 2004 do 2008 so morali zaradi padca tečaja dolarja, krize na svetovnem tržišču in zlasti zaradi izgube tradicionalnih trgov Bližnjega vzhoda postopoma odpuščati. Od 224 zaposlenih je takrat službo obdržalo samo 159 ljudi. Zaradi hude konkurence iz Turčije, Srbije, Romunije in Kitajske, ki ponujajo emajlirano posodo slabše kakovosti, vendar po nižjih cenah, je morala vrata zapreti marsikatera tovarna v Evropi.

V EMU - ETT so doslej finančne težave nekako reševali tudi s pomočjo družbe GNV, ki je njihov stoodstotni ustanovitelj, zdaj pa tudi to ne gre več. Lani so pridelali kar za 553.658 evrov izgube, velike težave imajo tudi letos. »Imamo problem zagotavljanja tekoče likvidnosti. Družba je bila v prvih mesecih letošnjega leta blokirana. Zamuja s plačili dobaviteljem in s plačili obveznosti do delavcev,« je priznal direktor, ki se boji, da kmalu ne bodo več mogli odplačevati kredita Podjetniškemu skladu in Eko Skladu. Že prejšnji mesec je ustanovitelju sporočil, da jim ne preostane nič drugega, kot da število zaposlenih prepolovijo in poskušajo tekoče pozitivno poslovati. Povedal je, da med presežnimi delavci tokrat ni zaščitenih starejših delavcev, temveč predvsem mlajši, a je opozoril, da je starostna struktura v podjetju sicer izjemno visoka. Da ne bi izgubili še več prihodka, bodo z delavci, ki torej za zdaj še imajo službo, dokončali naročila in porabili zaloge materiala.

V najboljši časih več kot 1000 zaposlenih

Delavci so zaskrbljeni, v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pa vodstvo opozarjajo, da se mora pri odpuščanju držati zakonodaje. Upanja, da se bo podjetju uspelo rešiti, pa žal nima skoraj nihče več.

EMO - ETT je bil ustanovljen leta 1996 na pogorišču nekdanje tovarne EMO, ki je v najboljših časih imela tudi več tisoč zaposlenih ljudi. Po osamosvojitvi je zaradi izgube jugoslovanskih trgov šel EMO v stečaj, kar je bil za Celje izjemno velik udarec. Sčasoma so iz zdravih jeder nastajala nova podjetja. Eno izmed njih je tudi EMO orodjarna, v kateri je direktor in solastnik gospodarski minister Stanko Stepišnik. Mestna občina Celje si je po propadu EMA prizadevala, da bi se v Celju ohranila dolgoletna proizvodnja emajlirane posode, zato je od Razvojnega sklada odkupila proizvodne in poslovne prostore ter jih dala v najem družbi EMO - ETT. Kasneje je prostore odkupil Janko Turnšek.