Gimnastična zveza Slovenije (GZS) je že leta 2005 po zgodovinskem uspehu, ko sta se na svetovnem prvenstvu v Melbournu tako Mitja Petkovšek na bradlji kot Aljaž Pegan na drogu okitila z naslovoma svetovnih prvakov, začela izvajati zamisel o gradnji novega, sodobnega nacionalnega gimnastičnega centra. V ta namen je do leta 2008 iskala primerno lokacijo za center, ko je z Mestno občino Ljubljana (Mol) sklenila dogovor, da bo ta stal v prenovljenem športnem parku Svoboda na Viču.

Center je za razvoj in napredek slovenske gimnastike krvavo potreben, če se želijo slovenski telovadci vrniti med najboljše na svetu in se enakovredno meriti z največjimi reprezentancami sveta. Nov olimpijski cikel, ki se bo končal leta 2016 z igrami v Rio de Janeiru, se je že začel, reprezentanti pa začasno vadijo v športni dvorani Gib, saj so jih iz študijske telovadnice Narodnega doma lani poleti vrgli ven. Rešitev je le začasna, saj je krovna slovenska gimnastična zveza v Šiški le najemnik prostorov, je povedal novi vodja projekta izgradnje centra Jernej Salecl, tudi v.d. direktorja GZS.

Čakajo na razpis sredstev evropskega sklada za regionalni razvoj

Nacionalni center je dobil tudi nove ime, saj se je Gimnastična zveza Slovenije ob 50-letnici odločila za preimenovanje. "Center smo preimenovali na slovesnosti ob 50. obletnici delovanja, saj gre za projekt, ki rešuje 100-letno zgodbo slovenske gimnastike, ki nikoli ni imela svojega pripravljalnega centra, v katerem bi se športniki lahko pripravljali na največja tekmovanja v vseh panogah, vključenih v GZS. Ker je zgodovina slovenske gimnastike močno povezana z legendarnim Mirom Cerarjem, smo se odločili za preimenovanje," pa je dejal Edi Kolar, novi v.d. direktorja direktorata za šport, ki je ob vladnem imenovanju odstopil z vseh drugih funkcij v športu, ostal je le trener in selektor reprezentance.

Tudi GZS še vedno čaka na razpis sredstev evropskega sklada za regionalni razvoj, za katerega imajo na gimnastični zvezi pripravljeno vso dokumentacijo in pričakujejo, da bodo tokrat uspešnejši pri razpisu. Če bodo res, naj bi bil projekt končan do konca prihodnjega leta, meni Kolar, ki še naprej spremlja napredek v pripravah na gradnjo novega centra: "Upam, da bomo letos uspešnejši na razpisu. Že nekdanji minister Žiga Turk nam je zagotovil, da se bo potrudil še v tej perspektivi zagotoviti evropska sredstva tudi za izgradnjo gimnastičnega centra, zato mi verjamemo, da nam bo to tudi uspelo v rokih, ki smo si jih zamislili. Da bo center končan proti koncu leta 2014."

"Zadnja tranša evropskih sredstev še ni bila razpisana, je še na ministrstvu, pa tudi nekaj sredstev tega sklada je še ostalo po drugih resorjih, tako da lahko upravičeno upamo, da se bodo ta porabila za projekte, ki so v sklopu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport že tako pripravljeni, da lahko gredo takoj v izvedbeno fazo," je pojasnil Kolar.

GZS še naprej nadaljuje pogajanja za javno-zasebno partnerstvo z Molom, je ob tem dodal Salecl, medtem ko je bil prostorski načrt OPPN (Občinski podrobni prostorski načrt) za to območje sprejet pred kratkim.