Španska operna pevka Montserrat Caballe se je rodila leta 1933 v Barceloni. Solo petje je študirala v Barceloni na konservatoriju Loceo pri Eugeniji Kenny, Conchiti Badii in Napoleonu Annovazziju. Prvi angažma je dobila 1956 v Baslu v operi La Boheme, pozneje pa je odšla v Bremen.

Caballejevo ljubitelji opere imenujejo "La Superba" (Veličastna), velja pa za eno boljših sopranistk povojnega obdobja, ob boku z Mario Callas in Joan Sutherland. Med drugim je bila Mimi v Puccinijevi La Boheme, Pamina v Mozartovi Čarobni piščali, naslovni vlogi je pela v Puccinijevi Tosci in Verdijevi Aidi, bila je tudi Violetta v Verdijevi Traviti in Tatjana v Jevgeniju Onjeginju Čajkovskega.

Zaslovela je leta 1964 z nastopom v Mehiki z vlogo Manon v istoimenski Massenetovi operi. V več kot 50. letih je Caballejeva nastopila v okoli 130 opernih vlogah na odrih vseh pomembnejših svetovnih opernih hiš.

Delala je s slovitimi režiserji, odlikuje pa jo tudi to, da dovršeno poje v angleščini, francoščini, nemščini in italijanščini. Njen repertoar obsega dela več kot 90 avtorjev iz različnih časovnih obdobij. Impresivna je tudi njena diskografija, ki obsega več kot 80 enot, od izvedb celotnih oper do recitalov, je poročal italijanski časnik Corriere della sera.

Caballejeva se je ukvarjala tudi s špansko narodno glasbo in je ambasadorka dobre volje pri Unescu.