V kamniškem zasebnem vrtcu Zarja še vedno razčiščujejo, kaj se je tam dogajalo pred velikonočnimi prazniki, preden so javnost preplavile informacije o neprimernem ravnanju vzgojiteljic z otroki, starimi tri in štiri leta. Ravnateljica Jelka Golob je v izjavi za javnost včeraj razkrila, da naj bi vzgojiteljici iz skupine Sonček po prijavi ene izmed mater ob velikem obžalovanju priznali, da sta nemirnega otroka poskusili umiriti z izločitvijo na teraso. Priznali in opravičili naj bi se tudi za izrečena opozorila, ki sta jih namenili nemirnim otrokom, češ da »bomo ustka morali zalepiti«.

»Zato smo do razjasnitve vseh okoliščin vzgojiteljico in pomočnico vzgojiteljice takoj napotili na dopust, za otroke skupine Sonček pa začasno skrbita pomočnica vzgojiteljice, ki jo otroci in starši že poznajo, in njena sodelavka,« pojasnjuje Golobova. Ker sta medtem obe zaposleni podali odpoved delovnega razmerja, naj bi že objavili tudi razpis za prosti delovni mesti.

V preiskavi po medijskem razkritju dogodka sodelujejo tudi šolski inšpektorji in policija. Aktivno so se v zgodbo vključili tudi starši, ki so zahtevali vrnitev priljubljenih vzgojiteljic in, kot je še včeraj trdil Tomaš Slapar, še vedno dvomijo o njunem »priznanju«. Posredno sta se v postopke vključila tudi širša lokalna skupnost in center za socialno delo. Vršilka dolžnosti direktorice centra Elizabeta Pristav Bobnar pojasnjuje, da jih o dogodkih uradno nista obvestila ne vrtec ne policija, a so takoj po medijskem razkritju od ravnateljice terjali zagotovilo, da so otroci zaščiteni. Za nasvet jih je poprosila tudi ena izmed mater otrok iz skupine Sonček.

Inšpektorji in policisti, ki so se v zgodbo prav tako vključili šele po medijskem razkritju, svoje delo še opravljajo in do sklepnih ugotovitev dogodkov ne komentirajo. Dodatnih pojasnil o okoliščinah osamitve otroka prav tako ne dajejo v vrtcu. Pravijo pa, da hkrati razumejo želje staršev, ki so bili z delom vzgojiteljice in pomočnice zadovoljni, da se vrneta. A se pri tem nerazumljivo zapletajo, saj ravnateljica kljub »priznanju« spornega ravnanja vzgojiteljic do medijskega razkritja ni nikomur prijavila, zdaj pa v izjavi za javnost presenetljivo izjavlja celo, da »njuni vrnitvi tudi sami ne nasprotujemo, če bi preiskava pokazala, da otrok ni utrpel nasilja«. Zato bodo dejavno sodelovali v vseh preiskavah in nadzorih, da bi se okoliščine čim prej razjasnile, je ob opravičilu vsem prizadetim še zapisala ravnateljica Golobova. Prizadevali si bodo tudi za čim tesnejše sodelovanje vodstva in zaposlenih s starši, še zlasti s starši prizadete skupine, še obljublja.

»Ne glede na rezultate preiskav in nadzora bomo vsem zaposlenim, tudi sodelavkama na dopustu, ki sta podali odpoved delovnega razmerja, omogočili usposabljanje za učinkovito soočanje z izzivi, ki jih v predšolski vzgoji ne manjka,« sklepa zapis ravnateljica Jelka Golob.