Celjski kriminalisti so pred meseci prejeli ovadbo zoper osebo, staro 50 let, doma z območja Mute, ki se nanaša na sum storitve kaznivega dejanja – jemanja podkupnine. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah, naj bi se v preiskavi znašel občinski svetnik Darko Sahornik, ki je obenem tudi koordinator trenutno največjega okoljskega projekta v naši državi, vrednega 37 milijonov evrov in podprtega z evropskim denarjem, s katerim naj bi prebivalcem zgornje Dravske doline zagotovili čisto Dravo in celovito čiščenje in odvajanje odpadnih voda. Vendar pa se po naših podatkih ni znašel v kriminalistični preiskavi zaradi omenjenega projekta, pač pa zaradi podelitve koncesije za opravljanje gospodarske javne službe vzdrževanja občinskih javnih cest v občini Muta.

Denar prejel, a ga tudi izročil naprej

Do lani je omenjeno koncesijo imel le radeljski podjetnik Bernard Bauer, konec minulega leta, ko je bil objavljen nov razpis, pa so koncesijo podelili tako njemu kot podjetju NG Bauer, ki ga vodi njegova hči, saj sta le obe podjetji skupaj ustrezali razpisnim pogojem in imata za vzdrževanje cest vso potrebno mehanizacijo.

Po naših informacijah pa naj bi Sahornik kot predsednik odbora za ekologijo, komunalno in cestno gospodarstvo, ki je odločal o podelitvi koncesije, Bauerja zato, da bi koncesijo znova dobil, izsiljeval. Prijateljsko naj bi mu svetoval, da naj, če želi znova dobiti koncesijo, naredi nekaj dobrega za Muto oziroma tamkajšnji namiznoteniški klub in mu nameni kakšno donacijo. V ta namen naj bi Bauer Sahorniku domnevno izročil 5000 evrov, v dobri veri, da ga bo ta položil na račun kluba.

Da mu je denar Bauer res izročil, nam je potrdil tudi Sahornik. »Bauer je sam želel donirati denar klubu, in to večkrat. Rekel sem mu, naj ga pač nakaže, saj donacije klubu, ki je v prvi ligi, vedno pridejo prav. Oziroma naj denar prinese, jaz ga bom pa dal enemu od igralcev, ki je to, da je denar prejel, tudi potrdil. A je šlo za precej manj denarja, in sicer enkrat 1600 in enkrat 800 evrov,« je svojo plat zgodbe razložil Sahornik.

Da je denar Sahorniku izročil in da ga je omenjeni izsiljeval, nam je potrdil tudi Bauer. Dejal je: »To sem že večkrat potrdil tudi kriminalistom. Saj je tudi Sahornik potrdil, da je res prejel denar, kam ga je dal, pa ne vem.«

Kriminalisti zasegli dokumentacijo

Muški župan Boris Kralj nam je potrdil, da so kriminalisti obiskali občino in zasegli nekaj dokumentacije, ki se nanaša na podelitev koncesije, več pa ni želel povedati.

Redkobeseden je tudi sedanji predsednik namiznoteniškega kluba Bojan Miklavc. »Sam sem bil takrat, ko se je to dogajalo, le eden od 50 članov kluba, ne pa predsednik. Zato me lahko vprašate kar koli v zvezi s poslovanjem kluba danes, ko sem predsednik in vem, da delamo transparentno, za nazaj pa ne želim pojasnjevati stvari, ki jih ne poznam. Lahko pa potrdim, da so kriminalisti obiskali klub in da smo jim izročili dokumentacijo, ki jim bo v pomoč pri preiskavi,« je za Dnevnik dejal Miklavc.