Včerajšnja osrednja vest tiskovne konference z izjemno bogato vsebino (marsikatera slovenska panožna zveza bi se lahko včeraj od GZS veliko naučila, kako se sklicuje tiskovne konference) je bila, da svetovni in evropski prvak na drogu Aljaž Pegan končuje športno pot. Pegan na evropskem prvenstvu, ki bo prihodnji mesec v Moskvi, ne bo tekmoval, telovadil ne bo niti na svetovnem pokalu ta mesec v Ljubljani, bo pa zadnjič prijel za drog 2. junija, ko bo dopolnil 39 let.

»Odločitev, da bom zaključil športno pot, je zorela počasi. S trenerjem Jožetom Mešlom sva si zadala rok, da se do letošnjih spomladanskih tekem dobro pripravim. V tem primeru bi telovadil še eno leto. Ker mi to ni uspelo, sem se odločil, da končam športno pot. Temu so botrovali poškodba in leta, s katerimi je vse težje držati stik z najboljšimi. Za mano je dolga športna pot. Upam, da mi ne bo preveč hudo,« je pojasnil Aljaž Pegan.

»V čast izjemnega telovadca bomo v nedeljo, 28. aprila, ko se svetovni pokal v gimnastiki po osmih letih iz Maribora seli v Ljubljano, ta dan poimenovali dan Aljaža Pegana. V njegovo čast bomo imeli razstavo največjih odlikovanj, ki jih je v času kariere osvojil Aljaž. Do 2. junija, ko bo Aljaž zadnjič nastopil, bomo po vsej Sloveniji organizirali dogodke, na katerih bomo najmlajšim predstavili športno pot izjemnega telovadca. Aljaž Pegan je ambasador gimnastike in lahko si le želimo, da bo to ostal še naprej,« je pojasnil predsednik GZS Klemen Bedenik.

Da bo šest slovenskih telovadcev in telovadk prihodnji konec tedna tekmovalo na evropskem prvenstvu v Moskvi, je ob novici o tekmovalnem slovesu Aljaža Pegana ostalo v drugem planu. Kljub temu ima slovenska reprezentanca visoke cilje. Moški bodo tekmovali v postavi Mitja Petkovšek, Sašo Bertoncelj, Alen Dimic in Rok Klavora, žensko čast pa bosta reševali zgolj Teja Belak in Saša Golob. Medtem ko so moški uspehi na največjih tekmah tradicionalni, bodo pod drobnogledom predvsem telovadke, ki že leta blestijo na drugorazrednih tekmah svetovnega pokala (posledično so kategorizirane v najvišji razred športnikov, tako da ima GZS pri razdeljevanju javnih sredstev na ta račun precejšnjo korist), medtem ko na velikih tekmovanjih ne dosegajo vidnih uvrstitev.

Kot piko na i so predstavniki GZS na včerajšnji tiskovni konferenci predstavili svetovni pokal v ženski in moški gimnastiki, ki bo med 26. in 28. aprilom v mali dvorani Tivoli. Miran Fišer, predsednik organizacijskega odbora, je med drugim dejal, da bodo sodelovali tekmovalci in tekmovalke iz 30 držav, medtem ko bo poimenska postava znana kasneje. Zaradi selitve svetovnega pokala ne bo prikrajšan tradicionalni Šalamunov memorial, ki bo v Mariboru maja, letos pa bodo na njem tekmovali v mlajših kategorijah.