EFSA je že pred časom potrdila, da monakolin K iz rdečega kvasnega riža prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi. Za takšen učinek je treba zaužiti 10 mg monakolika K, vendar pa na tržišču obstajajo tudi zdravila z enako koncentracijo primerljivega lovastatina, zato uporaba tovrstne trditve na živilih ni mogoča. Da bi omogočilo uporabo monakolina K na prehranskih dopolnilih, je tuje podjetje pred EFSA poskušalo dokazati učinkovitost monakolina K pri nižjem odmerku, vendar jim to ni uspelo. EFSA je znova potrdila, da je za dosego zatrjevanega učinka treba zaužiti 10 mg monakolina K na dan. Dodatno pa je opozorila na nevarnost kontaminacije s citrininom, to je za ledvice toksičnim mikotoksinom, ki ga proizvajajo nekateri sevi glive Monascus purpureus. Rdeči kvasni riž se namreč pridobiva s fermentacijo belega riža z omenjeno glivo.

Največje razočaranje je prineslo mnenje agencije za proizvod na osnovi brusničnega ekstrakta, za katerega je vlagatelj dokazoval, da bakterijam preprečuje vezavo na stenah urinarnega trakta. Brusnice se že tradicionalno uporabljajo za podporo zdravja sečil. EFSA je ugotovila, da niso bili predstavljeni pomembni novi dokazi, na osnovi katerih bi lahko spremenila svoje negativno mnenje iz leta 2011.

Znova so zavrnili tudi vse predlagane trditve, ki se nanašajo na probiotike. Negativno je bilo tudi mnenje za določeno gazirano mineralno vodo in z njo povezano trditev o zniževanju krvnih trigliceridov, so sporočili iz Inštituta za nutricionistiko.lo