Ker zmagovalnega konja ne gre menjati, programska vodila pripovedovalskega festivala Pravljice danes, ki bo od 13. do 19. aprila z dogodki povezal Cankarjev dom, Slovenski etnografski muzej in atrij Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ostajajo nespremenjena – z izurjenimi pripovedovalci z vsega sveta bodo obiskovalcem ponudili govorjene zgodbe iz ljudskih in pravljičnih izročil in jim tako utrli pot v današnji čas. Domišljijo mlajših obiskovalcev bodo pripovedovalci burili v dopoldanskih in popoldanskih predstavah, za odrasle so rezervirani večerni termini. Festival spremlja bogat izobraževalni in spremljevalni program, ki bo do 25. aprila potekal po vsej Sloveniji.

Od Benečije do Jamajke

Festival bo v soboto zvečer v Cankarjevem domu odprla letošnja osrednja gostja festivala, priznana pripovedovalka iz Velike Britanije Jan Blake. Pripovedovalko jamajških korenin po besedah organizatorjev odlikuje dinamično, duhovito in toplo pripovedovanje. Uvodnemu pripovedovalskemu večeru bo v torek v atriju ZRC SAZU sledila redka priložnost, da v Ljubljani prisluhnemo beneškim folklornim pripovedovalcem in njihovi narečni besedi. Beneško izročilo bodo obiskovalci spoznali ob knjigi Od Idrije do Nadiže, ki jo je pripravila dolgoletna zbiralka beneškega izročila Ada Tomasetig.

V sredo bo v Cankarjevem domu sledila prireditev z naslovom Stojim za besedo. K oblikovanju uvodnega razmišljanja o moči besede so povabili književnika Milana Jesiha, ki se bo skupaj s soustvarjalko festivala Anjo Štefan, Cirilom Horjakom in Jiržijem Bezlajem predstavil tudi kot pripovedovalec. Na prireditvi bo sodelovala še profesorica psihologije Gabi Čačinovič Vogrinčič, ki verjame, da je »beseda konj«. »V odnosu s sočlovekom,« pravi, »izkusimo in ubesedimo svojo resničnost, spoštovanje, samospoštovanje, dostojanstvo in smisel.«

Z osmerico okoli sveta

Dan pozneje bodo nastopili tuji pripovedovalci različnih poklicev, ki bodo predstavili zgodbe iz svojih dežel. Prireditev S pravljico okrog sveta bo tako oblikovalo osem pripovedovalcev iz Zimbabveja, s Šrilanke, iz Peruja, Argentine, Makedonije, Italije, Velike Britanije in Palestine. Program za odrasle bo prihodnji petek sklenil večer Pobrano na kup, kamor bodo povabili umetnike različnih zvrsti, da se preizkusijo še v pripovedovanju. Prisluhniti bo mogoče bibliotekarki Meliti Ambrožič, književniku in režiserju Vinku Möderndorferju, likovnemu uredniku Pavletu Učakarju, scenaristki in novinarki Heleni Koder, glasbeniku Žigi Golobu ter igralcem Jerneju Šugmanu, Miladi Kalezić in Martini Maurič Lazar.

Dan prej bosta v Slovenskem etnografskem muzeju dve prireditvi, namenjeni otrokom. Na prvi – Pravljice za dober dan – bo nastopila pripovedovalka Elena Volpi, o Povodnih možeh pa bo otrokom spregovoril Andrej Rozman - Roza. Tam bo potekal tudi pripovedovalsko-literarni večer z Marijo Sreš, misijonarko, ki je več kot štiri desetletja delovala in živela s staroselci v indijski pokrajini Gudžerat, kjer je posebno pozornost posvečala ženskam in njihovi borbi za neodvisnost. Ideja festivala je, da se je današnjega človeka, pa naj bo mlad ali star, mogoče dotakniti z zgodbo, ki je povedana »v živo«, če je to storjeno dobro in če je vsebina poslušanja vredna. ut, sta