Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila prehrambena strokovnjakinja pri ZPS Tanja Pajk Žontar, je preteklo leto Evropska agencija za varno hrano prepoznala energijske pijače kot novo nastajajoče tveganje za zdravje ljudi. Na spletni strani je agencija objavila tudi poročilo o uživanju energijskih pijač med otroki, mladostniki in odraslimi Evropejci.

»Raziskava je pokazala, da te pijače najpogosteje uživajo najstniki, stari med 10 in 18 let, nekateri med njimi pa popijejo tudi do sedem litrov energijskih pijač na mesec,« je povedala Pajk Žontarjeva in dodala, da nekaj več kot 50 odstotkov odraslih in tudi najstnikov uživa tovrstne pijače skupaj z alkoholom, nekoliko manj pa jih te pijače uživa ob telesni dejavnosti. Energijske pijače uživajo tudi otroci, mlajši od 10 let.

Tudi na ZPS so izvedli podobno anketo med slovenskimi potrošniki, ki je pokazala, da Slovenci energijske pijače najbolj pogosto uživajo pri daljših vožnjah z avtomobilom, na zabavah ter v izpitnem obdobju.

Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) ob tem opozarja, da vse več raziskav ugotavlja, da je uživanje energijskih pijač resno tveganje za zdravje otrok in mladostnikov. Zaradi visokega vnosa kofeina in drugih sestavin, nizke telesne teže in organizma, ki se še razvija, namreč pri njih lahko nastopijo fiziološke in vedenjske spremembe, ki se razlikujejo od odraslih.

Po mnenju IVZ so energijske pijače tudi nezdrav vir sladkorja in sladil. Urška Blaznik iz inštituta je na novinarski konferenci tako poudarila, da uživanje tovrstnih pijač odsvetujejo otrokom, mladostnikom, nosečim in doječim ženskam, ljudem z visokim krvnim tlakom, ljudem s sladkorno boleznijo in ljudem z boleznijo srca. »Energijske pijače tudi niso primerne pred in med športno aktivnostjo, še posebej pa je tvegano uživanje v kombinaciji z alkoholom,« je izpostavila Blaznikova.

V tržnem pregledu so na ZPS pod drobnogled vzeli 26 brezalkoholnih energijskih pijač, ki jih lahko kupimo v naših trgovinah. Te pijače praviloma vsebujejo kofein, taurin, glukoronolakton in sladkor. Pregledane pijače so vsebovale od 26 do 32 miligramov kofeina na 100 mililitrov pijače. Pajk Žontarjeva je ob tem pojasnila, »da je še varen dnevni vnos kofeina za odrasle od 100 do 250 miligramov, kar ustreza dvema do trem 250 mililitrskim pločevinkam«.

Cene energijskih pijač so se medtem gibale od 0,66 do 5,12 evra na liter. Pajk Žontarjeva je ob tem pozvala še k družbeni odgovornosti, saj so nekatere pijače ravno zaradi nizkih cen dostopne predvsem najstnikom in otrokom.