Ker kupec ni uspel zagotoviti ustreznih finančnih sredstev za nakup 79,24-odstotnega deleža Večera, s tem ni izpolnil enega od odložnih pogojev iz pogodbe o prodaji deleža v Večeru, ki jo je Delo s kupcem sklenilo 26. februarja. S tem je postopek prodaje s tem kupcem neuspešno končan, so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Pivovarne Laško.

Glede nadaljnjih postopkov prodaje Večera bo na četrtkovi seji razpravljal nadzorni svet Pivovarne Laško, ko se bo seznanjal s postopki odprodaje družb skupine Laško. Po zanesljivih informacijah STA naj bi uprava Pivovarne Laško na seji predstavila konkretne predloge glede prodaje Večera, za zdaj pa še ni znano, ali se bo odločila za ponovitveni prodajni postopek ali kakšen drugi alternativen predlog.

Informacijo o neuspeli prodaji Večera je zaposlenim že sporočil direktor Večera Jure Štruc, ki jim je tudi zagotovil, da jih bo o novih informacijah sproti obveščal.

"Zavedamo se, da bo proces prodaje potekal tudi v prihodnje. Naša obveznost je, da dobro in odgovorno delamo naprej. Tako na eni strani ohranjamo in gradimo svojo tržno pozicijo, hkrati pa smo s tem tudi bolj zanimivi za potencialne vlagatelje oz. strateške partnerje. Naši napori so usmerjeni v razvoj in pripravo novih rešitev za bralce in uporabnike multimedijev," je za STA povedal Štruc.

Kocjan: Potencialni kupec ni predstavljal zaupanja

Vodja aktiva novinarjev Večera Aleš Kocjan je za STA povedal, da ta informacija za zaposlene ni slaba in jo pozdravljajo, saj potencialni kupec v kolektivu ni predstavljal zaupanja. "Ni nam predstavil svoje vizije in načrtov, ponudil ni nobenih finančnih garancij, s katerimi bi zagotavljal svojo sposobnost nakupa Večera," je dejal Kocjan in poudaril, da niso proti prodaji, a si želijo strateškega lastnika.

Aktiv Društva novinarjev Slovenije (DNS) in zastopstvo uredništva Večera pa v skupni izjavi odločitev Dela, ki je ustavilo postopek prodaje kupcu, ki ni zagotovil finančnih sredstev za nakup, ocenjujejo kot razumno. O kupcu namreč niso imeli veliko informacij, glede na tiste, ki so jim bile dostopne, pa so bili zaskrbljeni nad finančnim stanjem in namerami potencialnega kupca.

Kot so zapisali, si Večer zasluži lastnika, ki bo pretežni del lastniškega deleža kupil "zaradi Večerovega velikega potenciala, ne pa z nekakšnimi skritimi in domnevno tudi špekulativnimi nameni".

Večer naj bi v skladu s februarja sklenjeno pogodbo po neuradnih informacijah kupila nemška založniška družba Medici iz Hamburga, za katero naj bi stal Andre Warnecke, ki je že svetoval Delovi upravi. Izhodiščna cena za Večer naj bi po informacijah, ki jih je takrat dobila STA, znašala 6,5 milijona evrov, po pogajanjih pa naj bi jo znižali na 5,1 milijona evrov.

Dolga zgodba prodaje Večera

Zgodba o prodaji Večera se vleče že nekaj let. Delo je namreč svoj lastniški delež v mariborskem Večeru na 79,24 odstotka povečalo novembra 2008, Urad za varstvo konkurence pa je Delu nato septembra 2009 naložil, da mora zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga odprodati vsaj 75-odstotni delež v Večeru v letu dni.

V prvem poskusu je Večer želelo kupiti podjetje 3Lan, ki je z Delom junija 2010 že sklenilo kupoprodajno pogodbo, pozneje pa celo podpisalo pogodbo o soupravljanju z Matejem Raščanom, lastnikom podjetja Delo Revije, ki je zdaj v stečaju. Vendar je ministrstvo za kulturo leta 2011 zavrnilo vlogo družbe 3Lan za izdajo soglasja k pridobitvi več kot 20-odstotnega deleža Večera, ker je ocenilo, da je bila predložena strategija upravljanja Večera neustrezna.

Delo je nato marca lani znova objavilo mednarodni razpis za prodajo skoraj 80-odstotnega deleža mariborske družbe. Med interesenti za nakup Večera so mediji omenjali več družb, med njimi prav družbo Medici.

Sindikat in Društvo novinarjev Slovenije sta skupaj s hišnima sindikatoma časnikov Večer in Delo sredi marca v skupni izjavi opozorila na tveganja, povezana z napovedano prodajo Večera podjetju Medici. Pristojno ministrstvo za izdajo soglasja k prodaji so zato pozvali, da skrbno pretehta vsa navedena tveganja za razvoj in obstoj družbe Večer.

V omenjenih organizacijah so tudi navedli, da po skrbni preučitvi razpoložljivih informacij in okoliščin napovedane prodaje Večera družbi Medici obstaja možnost špekulativnega prevzema družbe Večer. Pod razvojno in finančno nejasnimi pogoji je lahko ogrožen tudi njen obstoj, so prepričani.