Od prejšnje glavne obravnave v sojenju vstajnikom se je v Mariboru zgodilo nekaj bistvenega. Izpeljali so nadomestne županske volitve, na katerih je zmagal vstajniški kandidat Andrej Fištravec, ki je minuli ponedeljek uradno nastopil svoj mandat. V sodnem postopku, ki ga na Okrajnem sodišču v Mariboru vodi sodnica Simona Mernik, pa se ni nič spremenilo, teče v ustaljenem počasnem ritmu zasliševanja prič.

Mušič ne ve, kdo so kršitelji

Včeraj je sodnica na pričanje povabila Zorana Mušiča, ki je bil tistega dne poveljnik posebnih policijskih enot. Obširno je obnovil dogajanje na protestu, ki je sprožilo najhujše izbruhe vandalizma in povzročilo množične aretacije, prostost je bila namreč odvzeta kar 119 osebam. Svojo zgodbo je policist začel z dogodki na Trgu svobode, kjer se je pričel protest, potem je podrobno opisal dogajanje pred občinsko stavbo, v katero je skupina zamaskirancev metala granitne kocke, steklenice in pirotehnične predmete.

Naj spomnimo: pod obtožbo v tem postopku so izključno izgredi na Glavnem trgu, na Starem mostu in na Koroški cesti. Odkar je okrožni tožilec Tilen Ivič februarja spremenil svoj obtožni predlog, deseterici očita, da so sodelovali v dveh ločenih skupinah, ki naj bi policijskemu kordonu preprečili uradno dejanje.

Ko se je osredotočil na dogodke okoli Glavnega trga, je Mušič pojasnil, da so dobili obvestilo posebne policijske enote iz Novega mesta, da so jih protestniki tam obkolili in da jih obmetavajo z granitnimi kockami. Mariborski enoti je na pomoč poslal murskosoboško. Mušič vsega tega dogajanja ni videl, z njim je bil seznanjen zgolj po radijski zvezi. »Vam je znano, kaj so počeli kršitelji?« je zanimalo sodnico. »Ne,« je odvrnila priča.

Kartončki kot tehnični pripomoček

Tožilec Iztok Krumpak je vprašal pričo, ali so policisti dogajanje snemali z video kamero. »V naši posebni policijski enoti imamo samo eno kamero,« je razkril Mušič. V uporabi jo je imel policist iz poveljstva. Z njo je snemal dogajanje pred občinsko stavbo, vendar je kasneje potarnal, da se na posnetkih ne vidi nič, »da je na njih samo tema«. Sobočani so imeli boljšo kamero, vendar (tudi) teh posnetkov Mušič ni videl.

Zagovorniki so veliko vprašanj namenili izpolnjevanju kartončkov. Navedbe na teh policijskih obrazcih, ki so pravzaprav namenjeni ugotavljanju identitete prijete osebe, so namreč bili ključna podlaga za to, ali je policija aretiranega demonstranta denarno kaznovala ali pa ga je kazensko ovadila.

Mušič je pojasnil, da so kartončke uporabljali zgolj kot tehnični pripomoček, da bi na njih zabeležili konkretni primer. »Ali je možno, da je pri tako množičnem prijetju, ko je bila odvzeta prostost več kot sto osebam, policist napačno zabeležil podatke na kartonček?« je zanimalo zagovornika Janeza Lovreca. »Mislim, da ne,« mu je odvrnil Mušič. »Pri vsaki osebi so morale obstajati neke specifike, da je lahko policist konkretiziral dejanje. Sicer ne bi sprožili postopka.«