V okviru razširitve programov v enajstih zdravstvenih domovih po Sloveniji, ki jih je odobrilo ministrstvo za zdravje, bodo na Vrhniki vendarle dočakali nujno potrebni dispanzer za ženske. Nova ginekologinja bo svoja vrata odprla prvega avgusta.

Po besedah direktorja Zdravstvenega doma Vrhnika Tomaža Glažarja je edina ginekologinja koncesionarka, ki pokriva občine Vrhnika, Borovnica in Log - Dragomer, zaradi prirasta prebivalstva popolnoma preobremenjena, zato že dolgo ne more več sprejemati novih pacientk.

Nekatere ženske so poiskale srečo v Postojni, Ljubljani ali Logatcu, ki se v zadnjem času prav tako komaj še spopada z novimi opredeljenimi. Veliko pa je tudi takih – tako Glažar – ki enostavno ne hodijo nikamor, saj je zaznana visoka stopnja neopredeljenih.

»Na območju Vrhnike, Borovnice in Loga - Dragomerja je bilo v času dodelitve ginekologinje 19.000 prebivalcev, zdaj pa jih je že več kot 25.000. Zato nam je zdaj tudi pripadlo pol programa dispanzerja za ženske, ki ga doslej v zdravstvenem domu nismo imeli. Za zdaj se bomo morali ustrezno znajti, računamo pa, da nam bo v prihodnje ministrstvo financiralo še polovico programa. Videli bomo, koliko je dejansko zainteresiranih in po potrebi zaprosili še za eno ginekologinjo. Problem so visoki normativi, ki jih je težko dosegati,« je pojasnil Glažar in dodal, da se na območju občin Vrhnika, Borovnica in Log - Dragomer borijo tudi za širitev patronažne službe, ki je zaradi skrajšanja ležalnih dob v bolnišnicah obremenjena predvsem s kurativo.

Vrhniški zdravstveni dom sicer še vedno pestijo finančne težave, saj nekdanji direktor Emil Židan še vedno ni vrnil 180 tisočakov, ki jih je v obliki kredita nezakonito posodil propadli družbi Eurogradnje. Pred enim letom sta tako Židan kot zdravstveni dom privolila v mediacijo, a se do zdaj ni zgodilo še popolnoma nič. »Običajno se mediacija razpiše v roku meseca ali dveh, a v našem primeru sodišče še ni odreagiralo. Odvetnica je že nekajkrat posredovala in menda se je vleklo, ker smo vložili plombo na Židanovo osebno premoženje. Zdaj je to urejeno, tako da sodišče res nima več kaj odlašati,« je razložil direktor vrhniškega zdravstvenega doma. val