Radeče. Nekdanji delavec Papirnice Radeče in tudi sindikalist Stane Klanšek je zadnje denarno nadomestilo za brezposelnost od zavoda za zaposlovanje prejel januarja letos, odtlej je brez dohodkov. A nove zaposlitve kljub trudu v tem času še vedno ni našel. »Težko je, kaj naj vam rečem. Še vedno vsi čakamo na spodbudne novice stečajnega upravitelja, ki pa jih za zdaj ni od nikoder. Zdi se mi, da se vse odvija veliko prepočasi, da ni premika z mrtve točke,« pravi Klanšek, ki še ohranja stik z nekdanjimi sodelavci iz papirnice. Na vprašanje, ali so se vdali v usodo, je odločen: »Ne, mi še vedno upamo, da se bo našel način, da bomo lahko proizvodnjo znova zagnali.« Hip zatem pa se mu obraz zresni in doda: »Ampak po enem letu bo to res težko. Sploh pa bo problem, ker ključnih mojstrov sčasoma ne bo več. Delovno silo ni težko dobiti, a papirnih mojstrov ni na pretek.« Obenem Klanšek omeni, da je moškim kljub vsemu lažje najti novo delo kot ženskam, a največji problem je, da so Radečani oddaljeni od vseh večjih središč. »To pomeni, da smo za delodajalce predragi, saj danes vsak gleda na vsak cent in potni stroški, ki bi nam pripadali, bi za marsikoga predstavljali prevelik strošek,« pravi Klanšek.

Sicer se je lani aprila ob stečaju papirnice na Urad za delo v Laškem prijavilo 182 delavcev, še 40 pa na urade v Sevnici in Trbovljah. »62 od teh je nemudoma dobilo zaposlitev za krajši delovni čas pri stečajnem upravitelju. Večini od teh pa je julija lani tudi to delovno razmerje prenehalo, tako da se jih je na zavod ponovno prijavilo 51. Nekaj od teh se je kasneje preselilo na druge urade za delo,« pojasnjuje Alenka Rumbak s celjske območne službe zavoda za zaposlovanje.

Večina v kovinsko in predelovalno industrijo

Tako je trenutno po njenih besedah na Uradu za delo Laško v evidenci brezposelnih oseb še 127 nekdanjih delavcev Papirnice Radeče. Od teh jih 91 še prejema tudi denarno nadomestilo za čas brezposelnosti. Le 41 pa jih je v tem času našlo novo zaposlitev, en sam se je odločil za samozaposlitev, 12 pa se jih je upokojilo. »Tisti, ki so našli novo zaposlitev, so večinoma dobili delo na področju kovinarstva in v proizvodnji v predelovalnih dejavnostih. Problem je, ker ima večina poklic s področja papirništva ali pa so priučeni delavci, ki so bili vseskozi ali večino poklicne kariere zaposleni le v papirnici. Za tovrstne delovne izkušnje pa na širšem celjskem območju ni povpraševanja in potreb po zaposlovanju,« opozarja Rumbakova. Tudi zato skupaj z njimi na zavodu upajo, da bo zgodba s prodajo papirnice imela srečen konec, kar bi vsaj nekaterim omogočilo nov začetek.

Lijana Vidic Ristič iz trboveljske območne službe zavoda za zaposlovanje pa nam je povedala, da je pri njih ta čas prijavljenih še devet nekdanjih delavcev podjetja Radeče Papir. »Denarno nadomestilo prejemajo še štirje, do marca letos jih je zaposlitev našlo 12, dve osebi pa ta čas koristita starševski dopust. Ni pa bilo nobene samozaposlitve, nihče se medtem tudi ni upokojil, dva nekdanja zaposlena pa od centra za socialno delo prejemata denarno socialno pomoč,« pravi Vidic Rističeva.