Vsakršno nasilje nad otroki, še zlasti če se to zgodi v vzgojno-izobraževalni ustanovi, je povsem nesprejemljivo in zahteva takojšnje ukrepanje za popolno zaščito otrok. Tako so po »incidentu« v kamniškem vrtcu Zarja zatrdili na šolskem ministrstvu in dodali, da je za zakonitost dela v vrtcu odgovoren ravnatelj, ki je odgovoren tudi za spoštovanje pravic otrok in v skladu s splošnimi pravili tudi za ravnanje zaposlenih v vrtcu.

A je v zasebnem vrtcu Zarja, kot kaže, prišlo do vrste kratkih stikov, nesporazumov in različnih interpretacij istih dogodkov prav na relaciji med zaposlenimi, otroki in starši na eni in ravnateljico na drugi strani. Zato ne preseneča, da so na inšpektoratu za šolstvo in šport uvedli izredni inšpekcijski nadzor, policisti in kriminalisti pa preverjajo morebiten obstoj znakov uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Dokler ne bodo končali nadzora in preiskave, dogodkov ne komentirajo ne eni ne drugi.

Starši podpirajo vzgojiteljici

Tudi starši, ki zahtevajo, da se vzgojiteljici, ki sta prejšnji teden dali odpoved, vrneta, bodo začasno prekinili aktivnosti. »Prepričani smo, da bodo ugotovitve potrdile, da sta bili vzgojiteljici javno linčani brez razloga. Peticijo za njuno vrnitev nas je zdaj podpisalo že 17 od 19 staršev otrok iz skupine Sonček. Čakamo le še zadnjo opredelitev staršev otroka iz naše skupine, ki so na dopustu,« je pojasnil Tomaž Slapar, ki ima v vrtcu Zarja dva otroka. »Nekaj staršev ima otroke pri vzgojiteljicah, ki sta dali odpoved, že tri leta. Resnično smo zadovoljni z njunim delom,« pristavlja Slapar in dodaja, da so starši zadovoljni tudi, da so se organizirali že prejšnji teden, saj bi bilo to pod pritiskom medijskega linča zdaj precej težje. Tudi njihovi otroci naj bi še vedno jokali, ker morajo k novim vzgojiteljicam, eden pa še vedno noče niti v vrtec in morajo biti starši doma, je povedal Slapar.

Dejal je, da ravnateljica staršem tudi v osebnih pogovorih ni predočila nikakršnega »priznanja«, ki bi jih prepričalo, da sta vzgojiteljici neprimerno ravnali z otroki. Predvsem pa naj bi se ravnateljičina pripoved o razlogih za njuno odpoved razlikovala od staršev do staršev, trdi Slapar. Prav tako trdi, da je ravnateljica želela vse čim prej pomesti pod preprogo in jim je povedala, da je vzgojiteljici postavila pred dejstvo, da se sami odločita, ali bosta dali odpoved ali pa bo v vrtec prišla policija. »Vsak bi se ustrašil policijske preiskave, saj morajo vzgojiteljice pri delu z otroki vsak dan krmariti na meji dopustnega. Četudi povsod skačejo uši, ne smejo nikomur pregledati lasišča, otrok se ne smejo dotikati, a jih morajo previjati,« našteva Slapar in dodaja, da sta vzgojiteljici vedno molčali tudi, ko so ju spraševali, kdo je ugriznil njihovega otroka, saj tudi tega nista smeli povedati.

Ravnateljica razmišlja o pravni pomoči

Ravnateljica Jelka Golob njegovih navedb ne potrjuje. Pravi, da je vsem staršem prebrala zapisnik dogodka, a so ga ti po svoje interpretirali. Tako kot se v veliko preveč pregretem ozračju zdaj različno interpretirajo tudi vse njene druge izjave. Zato razmišlja, da si bo priskrbela pravno pomoč. Kljub temu pa dodaja, da vzgojiteljici ni postavila pred dejstvo ali odpoved ali policija; na vprašanje, zakaj o prekoračitvah dopustnega ni obvestila policije, pa še vedno ne odgovarja. Kar zadeva navedbe mamice, ki je v nekaterih medijih izpostavila, da ni želela, da bi vzgojiteljici odšli, marveč da bi zgolj premestili bodisi njenega otroka bodisi vzgojiteljici, pa ravnateljica pojasnjuje, da to ni bilo mogoče. »Jasno sem ji povedala, da je to nemogoče, in jo jasno opozorila tudi na posledice njene prijave!« pojasnjuje ravnateljica.