Kranj. Župan Mohor Bogataj in njegov politični pogajalec in zdaj pogodbeni odvetnik Mestne občine Kranj Kristijan Gnilšak ter še dva osumljenca, katerih identiteta ni znana, so prejeli zahteve za opravo preiskave, trije so bili že zaslišani na kranjskem sodišču, eden bo v kratkem. Po kazenski ovadbi zaradi sporne poravnave s Stanovanjsko zadrugo Gorenjske in tožilski zahtevi za preiskavo sodni mlini meljejo dalje. V njihovem kolesju je malo več kot 600.000 evrov občinskega denarja, ki je končal na posebnem računu odvetnika Gnilšaka.

Predsednica kranjskega okrožnega sodišča Janja Roblek je pojasnila, da osumljenim očitajo kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja in oškodovanja upnikov. Dodati je treba, da je Mohor Bogataj izpeljal poravnavo brez sklepa ali vednosti mestnega sveta v nekaj dneh po prevzemu oblasti konec leta 2010. Čeprav je prej občina ocenjevala, da stanovanjski zadrugi ni treba plačati ničesar, jim je občina pod Bogatajevim vodstvom ekspresno priznala znesek poravnave, ki je končal na fiduciarnem računu Kristijana Gnilšaka. Ta je prej dolga leta zastopal stanovanjsko zadrugo, sam pa pozneje tudi odkupoval njene dolgove po nižjih cenah in bil v vsaj enem primeru tudi uspešen, kot so nam potrdili v Elektru Gorenjska.

Ne občina, ne Bogataj, ne Gnilšak niso javnosti nikoli pojasnili, kje je končal denar s posebnega računa odvetnika, ki je skupaj z Bogatajem sestavljal kranjsko politično koalicijo in sklenil z Mestno občino Kranj tudi posebno pogodbo za opravljanje odvetniških storitev v višini okoli 4000 evrov na mesec. Tako je za različne storitve prejel od nastopa Mohorja Bogataja kot župana in podpisnika pogodbe 237.000 evrov iz mestne blagajne oziroma v povprečju skoraj 8000 evrov na mesec.

Mohor Bogataj se je za sporno poravnavo odločil prvi konec tedna svojega županovanja, do zdaj pa je vedno zatrjeval, da je poravnava v korist občine in davkoplačevalcev. Zaradi suma nepravilnosti ga je ovadil občan Aleš Sladojevič. Policija je štiri osebe ovadila v začetku lanskega leta, okrožno tožilstvo pa je zahtevalo preiskavo oktobra lani. Zdaj je kmalu pričakovati sodni razplet zadeve, ki bo dal odgovor o zakonitem ali nezakonitem početju četverice s kranjskim županom na čelu.