EU, ZDA in Kanada so zaradi strahu, da bi lahko ta kemikalija škodila zdravju dojenčkov, že v preteklih letih prepovedale uporabo bisfenola A (BPA) v otroških stekleničkah.

Kemikalijo so nekatere študije povezale s težavami živčnega sistema, plodnosti in debelostjo. Glede na najnovejše ugotovitve francoske agencije pa naj bi predstavljala tveganje že za plod v maternici.

"Zaključki kažejo, da določena izpostavljenost nosečnic BPA predstavlja tveganje za mlečne žleze nerojenega otroka," je v poročilu, ki zaključuje triletno raziskavo, zapisala agencija. Kot pojasnjujejo, gre pri tveganju, ki zadeva oba spola, za večjo možnost za razvoj tumorjev.

Poleg tega obstaja morebitno tveganje za možgane, metabolizem in reproduktivni sistem nerojenih otrok, so dejali. Tveganje obstaja v primeru, da njihove matere uživajo, vdihavajo ali se redno dotikajo izdelkov, ki vsebujejo BPA.

Bisfenol A se med drugim uporablja pri izdelavi plastenk in oblogah pločevink. Francoska agencija je nosečnicam odsvetuje tudi pitje vode iz plastičnih sodov vode, ki se nahajajo v številnih stavbah, saj naj bi bili prav tako vir kemikalije.

Poleg tega jim odsvetuje stik z blagajniškimi izpiski, saj naj bi t.i. termalni papir, ki se uporablja v blagajnah, prav tako vseboval BPA.

Francoska ministrica za ekologijo in energijo Delphine Batho je napovedala, da bo Francija na podlagi poročila agencije Evropski komisiji predlagala prepoved uporabe bisfenola A v tovrstnem papirju. Dotlej pa morajo proizvajalci pohiteti z iskanjem nadomestne snovi, je še sporočila.