Odvetnik Tovšakove je pred tem povedal, da njegova stranka želi priznati krivdo. To naj bi storila zaradi slabega zdravstvenega stanja in zato, da bi obvarovala družino pred medijskimi pritiski.

Okrožni državni tožilec iz specializiranega državnega tožilstva Stanislav Pintar je odgovoril, da bo v primeru, da bo obtožena iskreno priznala krivdo, kar jo zdaj je, predlagal dve leti zaporne kazni.

Narok za izrek kazenske sankcije bo jutri ob 9. uri.

Izgubilo se je na tisoče evrov

Hildi Tovšak in Branki Gabrijel sodijo, ker naj bi se na računih Vegradovih družb izgubilo kar 225.000 evrov iz blagajne vzajemne pomoči. Pred dnevi je stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril pripovedovala, kako slabo so v podjetju vodili poslovne knjige. Ugotovila je tudi, da so sindikalisti bilance za vzajemno blagajno pomoči vodili tako površno, da se po uvedbi stečaja sploh ni vedelo, koliko denarja je privarčeval posamezen delavec.

Od konca junija pa do uvedbe stečaja odgovorni sploh niso knjižili poslovnih dogodkov niti niso pregledovali pošte. Med dokumenti so bili tudi računi. »To niso bili računi za 500 ali 1000 evrov. Šlo je za visoke vsote, za račune, ki so znašali 100.000 ali celo milijon evrov,« je povedala Grilova. Grilova je bila presenečena tudi, ko je ugotovila, da je od februarja 2010, ko je imel Vegrad zablokiran račun, ves denar prihajal na hčerinska podjetja.

Veliko finančnega prelivanja in 'storno' preknjižb

Tudi sicer so imeli v Vegradu takšno prakso, da so imeli na računu zelo malo denarja. Že pred februarjem 2007, ko so upniki začeli množično vlagati izvršbe, so iz previdnosti vsak denar, ki so ga prejeli, še isti dan preknjižili na eno od hčerinskih podjetij. »Bilo je izjemno veliko finančnega prelivanja, izjemno veliko 'storno' preknjižb. Denar se je preusmerjal sem ter tja, tako da je bilo izjemno težko slediti, za kakšne posle je sploh šlo,« je dejala Alenka Gril in z obžalovanjem dodala, da navadni upniki iz stečajne mase zagotovo ne bodo dobili ničesar.

To torej pomeni, da lahko delavci na denar, ki so ga imeli v blagajni vzajemne pomoči, kar pozabijo.

Ker soobtožena Branka Gabriel krivde ne priznava, se sojenje zanjo nadaljuje.