Ciprska zgodba je lep primer, kakšni so trenutni trendi, ki se razvijajo zadnjih nekaj let, še močnejši pa so postali v zadnjem obdobju. Kje imeti denar v prihodnjih letih in kaj dejansko predstavlja varnost? Ali je to depozit ali podjetje, ki prodaja svoje proizvode na globalni ravni? Ljudje po svetu tako ponovno selijo svoje prihranke v naložbe, ki prinašajo donose. Obrestne mere v zahodnem svetu so na zgodovinsko najnižjih nivojih, znižujejo pa se tudi pri nas. Na drugi strani imamo obveznice in nekatere delnice, ki dosegajo najvišje nivoje v svoji zgodovini. Predvsem je izredno aktualna zgodba podjetij, ki imajo globalne proizvode in/ali so osredotočena predvsem na ameriško ekonomijo. Predvsem ZDA, ki so se na krizo odzvale prve, zdaj žanjejo sadove zahtevnih odločitev v preteklosti. Njihova ekonomija je na poti okrevanja, brezposelnost se znižuje, obeti ostajajo dobri. Trenutno so vlečni konj vsega sveta.

Pozitivni trendi pa se odvijajo tudi na strani potrošnje, predvsem na trgih v razvoju. Za primer lahko izpostavimo špansko podjetje Inditex, njihova najbolj znana blagovna znamka je Zara. Španski delniški trg namreč preživlja zahtevne čase, delnice Inditexa pa dosegajo svoje najvišje vrednosti v zgodovini in so v zadnjih treh letih zrasle za skoraj 150 odstotkov ali približno 30 odstotkov na leto. Podobno zgodbo najdemo tudi pri preostalih primerljivih svetovnih podjetjih, ki so osredotočena na potrošnjo in imajo globalni poslovni model.

Vidimo, da najbolj varne naložbe ponovno postajajo najboljša svetovna podjetja. Ta so zmožna preživeti še tako burne čase, njihovi proizvodi se bodo prodajali ne glede na vse. Resda jim lahko bilanca vedno zaniha, vendar se bodo pobrala, razvila nove poslovne modele in živela naprej. So živi organizmi, medtem ko postajajo naložbe s fiksnimi donosi precej manj zanimive.