Študija je ugotovila, da se s karnitinom, ki je v rdečem mesu, hranijo bakterije v črevesju. To sproži celo vrsto posledic, od povišanega holesterola, pa do povečanega tveganja za srčne bolezni. Kar nekaj raziskav je sicer že pred tem trdilo, da je rdeče meso zdravju škodljivo. V Veliki Britaniji vlada priporoča, naj ljudje ne pojedo več kot 70 gramov rdečega ali predelanega mesa na dan, kar je enako dvema rezinama slanine.

K povečanemu kardiovaskularnemu tveganju prispevajo tudi druge stvari

Kljub vsemu pa ima zgodba dve plati. Kot je dr. Stanley Hazen, vodja raziskave, povedal za BBC, »vsebnost holesterola in nasičene maščobe v pustem rdečem mesu ni tako visoka, zato k povečanemu kardiovaskularnemu tveganju prispevajo še druge stvari.« Poskusi na miših in ljudeh so pokazali, da bakterije v črevesju lahko jejo karnitin. Karnitin se razgradi v plin, ki se v jetrih spremeni v kemične snovi imenovane TMAO. Študija kaže, da je TMAO tesno povezan z nalaganjem maščobe v žilah, kar lahko vodi k srčnim boleznim in celo smrti. Kot pravi Hazen, je TMAO pogosto spregledan: »Že res, da je odvečen stranski produkt, vendar ključno vpliva na naraščanje holesterola.«

Ugotovitve namigujejo na to, da je bolje, če uživamo manj rdečega mesa. Zmanjševanje števila bakterij, ki se hranijo s karnitinom, bi v teoriji zmanjšalo zdravstvena tveganja, ki jih povzroča uživanje rdečega mesa.