Spremembe po kongresu

V SD, ki zadnje tedne vodi na lestvicah javnomnenjskih raziskav, so se spremembe po Lukšičevih besedah začele na lanskem kongresu stranke. "Kandidiral sem zato, da bi dal jasno sporočilo, da je treba v vrhovih strank nekaj spremeniti. Dokler bomo imeli tam ljudi, ki vztrajajo več desetletij, to ne bo mogoče," je pojasnil.

Poleg tega je treba v strankah vzpostaviti nove večine in vzpostaviti kredibilne ekipe z idejami. Težava pa je po besedah Lukšiča v tem, da "tako imenovana levica in tako imenovani levi intelektualci, ki že dvajset let živijo od komentiranja položaja, to počnejo še naprej". Zdaj spet ustanavljajo novo stranko, ne prepoznajo pa, da je za Slovenijo nujna socialdemokracija, je povedal predsednik SD.

Ni nujno, da je predsednik v operativni politiki

Lukšič meni, da ni nujno, da je predsednik stranke v operativni politiki oz. da bi kot predsednik SD moral prevzeti ministrski položaj. Zanikal je, da bi bila takšna odločitev pragmatična, da torej ne bi bil na udaru, če bi šlo z vlado navzdol. "Ta vlada ima potencial, a le, če ne bo nadaljevala neoliberalne politike," je poudaril.

Po oceni predsednika SD se je sicer že na prvi točki izkazalo, da ne bo tako. Novi guverner banke Slovenije Boštjan Jazbec, kateremu so podporo odrekli le v SD, po besedah Lukšiča namreč prihaja "iz neoliberalnega gnezda, ki ne obeta potrebnega zasuka v finančni politiki".

Tako tudi v nasprotovanju predvidenim rešitvam o holdingu in slabi banki v SD ostajajo osamljeni, ocenjuje predsednik stranke. Napoveduje, da bodo pri svojih stališčih vztrajali. Če bi se izkazalo, da bodo v več primerih glasovale enako stranke SDS, PS in DL, pa bi bilo po oceni Lukšiča prav, da oni oblikujejo vlado. Upa sicer, da se to ne bo zgodilo, saj bi po njegovem šlo za pravo neoliberalno vlado.

Ne vidi možnost sodelovanja s SDS

Lukšič tudi ne vidi možnosti sodelovanja s SDS v primeru, da bi se na volitvah pokazala možnost oblikovanja močne vlade s SD in SDS s predsednikom stranke Janezom Janšo. "Dokler bom jaz predsednik, z Janšo kot predsednikom SDS nikoli ne bomo šli v koalicijo. Razlike so pregloboke," je pojasnil Lukšič.

Na vprašanje, ali bo ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki ga prav tako obremenjujejo ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije, jasneje pozval k odstopu, je Lukšič odvrnil, da bi to sicer lahko storili, vendar pa je na županskih volitvah še nedavno dobil "enormno podporo in znova bi jo dobil".

V koalicijskih pogajanjih je SD po besedah Lukšiča tudi glede Jankovića dosegla tisto, kar se je dalo. "Prvi cilj je bil, da pade vlada Janeza Janše in da pride do spremembe. Naveza Janša-Šušteršič je bila za Slovenijo pogubna," je prepričan Lukšič.