Najprej so novinarjem Brencetovi, ki vodijo veliko kmetijo, v novih prostorih za pokušino ponudili večino svojih sirov in v krajši ekskurziji natančno razložili kako stvari delujejo. Ponosni so na večstoletno tradicijo sirarstva v Poljanski dolini. Ravno v času, ko mineva četrt stoletja od prvega sira, ki je bil narejen na kmetiji, so se na trgu pojavili tudi s skoraj dva milijona evrov vrednim centrom, ki so ga zadnjo kislo soboto odprli na domačem dvorišču. Sire s kmetije Pustotnik lahko jedec kupi na tržnicah v Ljubljani, občasno pa v vseh večjih slovenskih mestih. Zaenkrat njihovih sirov ni v večjih trgovskih centrih, jih pa zato dobite v gostilnah srednjega in višjega ranga. JB, Klinec, Danilo, Lectar, E – vino, Nona… so tisti lokali, ki razumejo filozofijo sirov iz Gorenje vasi.

Po drugi strani pa je res, da za klasične narezke ali celo picerije, ne dobijo naročil. Logično. Dnevno predelajo kakih 1800 litrov mleka, svojih črno belih krav imajo 35, ovčje in kozje mleko pa praktično v celoti kupujejo. Kmetija Pustotnik ima 40 hektarov travnikov in njiv. Trdijo, da je za njihove sire najpomembnejše, da krave dobijo najboljšo hrano, saj lahko le iz najboljšega mleka dobijo dobre sire. Poskusili smo vse: imajo sijajne mlade sire, zanimive dimljene sire različnih okusov z zelišči, najbolj pa so ponosni na svoj sir Kosec. Novo sirnico, ki so jo s pomočjo evropskega denarja gradili tri leta, bodo uporabljali tudi za delavnice, ekskurzije, naravoslovne dneve in degustacije - torej ne le za proizvodnjo sira.

Potem ko so nam vse to razložili, so nas napotili še na bolj uradni del prireditve. Na proslavo, ki so jo v ozadju že spremljale vonjave iz kotlov gostilne Jezeršek, ki se je ob tej priložnosti postavila pod kozolec. Po uvodni harmonikarski narodni zgodbi so se zvrstili razni govorci: oče in direktor kmetije Pustotnik Milan Brence, župan občine Gorenja vas-Poljane Milan Čadež (govoril je v narečju prednikov), dr. Janez Bogataj in župnik, ki je nov center sirarstva in kulinarike blagoslovil. V razmeroma dolgi ceremoniji je številni publiki spregovoril še Jože Ostrec, kmetijski minister v naši prvi, Peterletovi vladi. Ni bil kratek, morda tudi zato, ker ga je poslušal član našega prvega predsedstva Ivan Oman. Za konec je na oder stopila še domačinka, ki je napisala kroniko kmetije, zapakirano v zlate platnice. Svečano odklepanje objekta so proslavili z veliko torto, narejeno – kot se spodobi - iz sira.

Če boste pohajali po Poljanski dolini, je dobro vedeti, da je sirnica odprta vsak dan, razen ob nedeljah, do petih popoldan, ob sobotah pa do treh. Obiskovalce bodo v centru naučili, kako sami naredijo svoj sir, poleg tega pa so že vnaprej zapisali nekaj receptov, ki naj bi poudarili sire in mleko: frika s sirom, ajdovi žganci z mlekom, jajčni vlivanci z ocvirki, masovnikom, sirekom in makom, sir za žar na čemaževem pestu in skutne palačinke s pehtranom ter jabolčno čežano.