Picasso je umrl v svoji rezidenci v Mouguinsu na jugu Francije zaradi odpovedi srca in pljuč. Za seboj je zapustil bogato umetniško dediščino, a nobene oporoke. Začetnika kubizma so pokopali v vrtu njegovega gradiča Vauvenargues v bližini mesta Aix-en-Provence.

Ker se je Picasso umetnostnega trga izogibal, je ob njegovi smrti veliko njegovih umetniških del ostalo v ateljeju. Francija si je tedaj davek na dediščino dala izplačati v obliki umetnin, te pa so bile pozneje temelj za oblikovanje zbirke Picassovega muzeja v Parizu. Med dediči so kmalu po umetnikovi smrti izbruhnili spori, sledila pa je tudi cela vrsta osebnih tragedij umetnikovih bližnjih, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Njegovi bližnji niso mogli živeti brez njega

Picassov vnuk Pablito se je poskušal takoj po njegovi smrti zastrupiti; umrl je nekaj mesecev za svojim starim očetom. Umetnikov sin Pablo je dve leti pozneje podlegel posledicam uživanja drog in alkohola, dve leti za njim se je obesila še umetnikova dolgoletna ljubica Marie-Therese Walter. Picassova druga žena Jacqueline Roque je umrla že leta 1986, ko se je 13 let po Piccasovi smrti, ustrelila.

V Picassovem življenju so imele posebno vlogo ženske. Navdihovale so njegova dela, tudi če medsebojni odnos ni bil idealen. Vnukinja Marina je svoje starega očeta opisala kot »pošast« je ženske poniževal in izrabljal. »Bil je genij, vendar brez srca,« je dejala.

Picasso je bil poročen dvakrat - z rusko plesalko Olgo Kokolovo (1911-1955) in Francozinjo Jacqueline Roque (1961-1973). Večletna ljubezenska razmerja je imel tudi s svojimi muzami Marie-Therese Walter, Doro Maar in Francoise Gilot.

Naslikal je 1900 slik

Umetnika je vse življenje obsedala izjemna nuja po ustvarjanju. Tako je nastal ogromen umetniški opus, ki šteje okrog 1900 slik, 3200 keramik, 7000 risb, 1200 skulptur in 20.000 grafik. Se pa v javnosti še vedno pojavljajo doslej nepoznana umetnikova dela, kot se je to nazadnje zgodilo v Barceloni. Tam so v Picassovem muzeju na zadnji strani neke slike odkrili umetnikovo risbo, ki je bila več desetletij skrita pod zaščitno plastjo.

Picasso se je rodil v Malagi. Študiral je v Barceloni in Madridu, od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Vsako leto je v tem kraju priredil po dve do tri razstave.

V svojem izjemno plodovitem ustvarjalnem življenju je prešel več faz. Realističnemu obdobju (1895-1901), v katerem je uporabljal močne barve, je sledilo modro obdobje s slikama »La vie« in Stari kitarist. Rožnato obdobje (1904-1906) zaznamujeta sliki »La toilette« in Gertrude Stein.

V obdobju kubizma (1906-1925) so nastale slike Avignonske gospodične, Sedeči akt, »Aficionado« in Harlekin ter kolaži. Sledilo je obdobje neoklasicizma z elementi nadrealizma od 1925 do 1945, v katerem je denimo nastala slika Ples, nato pa še čas intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko.