Poleg vse neznank je motocikliste pred veliko vprašanje postavljala tudi steza. Nočna dirka ima sicer svoje prednosti in čare, a Losail je znan po še nečem: puščavskem pesku. Tega v okolici steze res ne manjka, sploh zdaj, ker so Katarci v bližini dirkališča začeli graditi še nogometni stadion, kar pomeni, da je v zraku še več drobnega peska, ki ga veter redno prinaša na stezo. Vse čiščenje, spiranje, sesanje pomaga le delno, zato je steza zunaj idealne linije tako umazana, da motociklisti zelo pazijo, da ne zapeljejo z nje. A če hočejo prehitevati, morajo tvegati.

Prvi so se v pesek podali dirkači kategorije moto 3. Najmlajši podmladek je ponovno pokazal, da iz malega nekoč zraste veliko. Skozi vso dirko se je peterica najhitrejših ostro borila za zmago, v vodstvu so se zvrstili različni dirkači, na koncu pa je imel najboljše živce in tudi največ moči Luis Salom, ki je dirko tudi začel z najboljšega položaja. »Prva dirka z novo ekipo. Odlično smo začeli sezono, čeprav ni bilo lahko in sem se moral zares potruditi, da sem obranil napade tekmecev,« je še dodal Salom.

Večji del dirke je bil njegov največji tekmec Alex Rins, a drugouvrščeni s kvalifikacij Maverick Vinales je bil vedno dovolj blizu, da mu tekmeci niso ušli. Vinales se namreč še vedno bori s poškodbo roke, a je Španec le stisnil zobe in na koncu osvojil drugo mesto. »Na začetku dirke me je zelo bolela roka, natančneje prsti, ki se še niso povsem pozdravili po poškodbi s testiranj. A bolj ko se je dirka bližala koncu, bolj sem moral stisniti zobe, na moje presenečenje pa sem lahko držal korak z najhitrejšimi. V zadnjih dveh krogih pa sem malo več tvegal, zato sem z drugim mestom lahko zelo zadovoljen,« je po dirki povedal Maverick Vinales. Tretje mesto je na koncu zasedel Alex Rins in četrto mlajši brat motociklista iz moto GP Marca Marqueza Alex Marquez.

Dirka kategorije moto 2 je postregla z dvobojem, kakršnega si lahko za začetek sezone ljubitelji motociklizma le želijo. Na začetku dirke je bil to dejansko troboj, najbolje je speljal Japonec Nakagami, takoj za njim pa sta se vse do polovice dirke tesno dajala Scott Redding in Pol Esparago, brat dirkača v moto GP Aleixa Esparaga. A na sredini dirke je moral Nakagami upočasniti tempo, tako da se je troboj nato sprevrgel v dvoboj. Višja končna hitrost Esparagovega motocikla je Špancu omogočila, da je kljub dejstvu, da je bil Anglež Redding v tehničnem delu steze hitrejši, na 1,1 kilometra dolgi ciljni ravnini ohranjal vodstvo. Redding ne bi bil Redding, če ne bi poskušal še v zadnjem krogu, a se mu manever ni izšel.

»To je bila res težka dirka, težak je bil ves konec tedna, Kljub padcu mi je uspelo postaviti najboljši čas na kvalifikacijah, potem pa sem moral od prvega do zadnjega kroga peljati na polno. Na začetku so malce nagajale pnevmatike, ki pa so se s časom unesle, a motocikel mi je vseeno nekajkrat nevarno zaplesal. Zato sem toliko bolj vesel, da mi je uspelo zmagati na prvi dirki,« je povedal zadovoljni Aleix Esparago. Scott Redding je bil po eni strani malce razočaran, kajti zmaga je bila na dosegu roke: »Tako pač je, poskušal sem, a se ni izšlo. Najbolj me je ovirala napaka na sklopki, brez tega bi lahko vozil hitreje, a vseeno je bilo zelo naporno, da sem držal korak z Esparagom.« Očitno je z novim pravilom v moto 2, ki določa najmanjšo težo motocikla in dirkača skupaj, največ pridobil ravno 1,83 metra visoki Redding, ki je tudi med najtežjimi motociklisti, zaradi česar lahko njegova ekipa pripravi nekoliko lažji motocikel od tekmecev.

Dirka prvenstva moto GP je postregla s pravo poslastico. Dejansko je bila to dirka za drugo mesto, kajti Jorge Lorenzo je bil od samega starta prehiter za preostale tekmece in si je brez večjih težav ter brez ene same napake privozil novo zmago. »Pred dirko sem bil malce nervozen, saj sem vedel, da lahko zmagam le, če mi uspe na začetku dobiti določeno prednost. Dal sem vse od sebe, da sem si privozil to prednost, desetinko za desetinko sem se oddaljeval od tekmecev, zato sem vse naredil tako, kot sem si zadal pred startom,« je povedal Jorge Lorenzo.

Drugo mesto pa je šlo v roke »povratniku med žive« Valentinu Rossiju. Italijan je dirko začel kot sedmi, potem napravil manjšo napako in obtičal za počasnejšimi tekmeci, nato pa pokazal svoj pravi dirkaški obraz in do konca dirke na noge spravljal polne tribune gledalcev. »Res sem se zabaval. Drugo mesto je bilo to pot največ, kar sem lahko dosegel, Jorge je bil enostavno predober. A dosegel sem zastavljeni cilj, torej priti na zmagovalne stopničke, in zato sem več kot vesel. Sicer bi si delo lahko precej olajšal, če na začetku dirke ne bi bilo nekaj malega napak, ker sem enostavno moral malce več tvegati. A tako sem si želel dobrega mesta, da nisem popustil niti za hip,« je povedal Valentino Rossi, ki se je te uvrstitve veselil, kot da bi bil to njegov prvi obisk zmagovalnih stopničk. Prvič se je tja povzpel novi čudežni deček motociklizma Marc Marquez, ki je mojstrsko vzel mero tako moštvenemu tovarišu Daniju Pedrosi, zobe pa je pokazal tudi Valentinu Rossiju.

»Naporna dirka je bila, ni kaj. Od starta do cilja sem vozil celo prek meja svojih zmogljivosti. Malce je bilo nervoze, ki pa je hitro izginila, ko sem videl, da lahko vozim tudi bolj agresivno. Valentina nisem mogel zadržati za seboj, ima tudi veliko več izkušenj kot jaz, zato sem tisti del dirke bolj porabil za učenje njegove vožnje,« je še dodal Marc Marquez. S tem je dirka dejansko dobila tri zmagovalce, a tudi dva poraženca: Danija Pedroso in Hondo. Yamaha je bila namreč to pot za njih nerešljiva uganka. Naslednja dirka moto GP bo na sporedu čez 14 dni v Austinu v Texasu.