»Do 50. minute smo imeli tekmo pod svojim nadzorom, na koncu pa spet ostali praznih rok. Seveda nisem zadovoljen z rezultatom, toda fantom čestitam za dobro igro. Kljub dvema tesnima porazoma sem prepričan, da smo boljši od Islandije. Obakrat smo imeli lepo priložnost za zmago, a obakrat je nismo izkoristili,« je drugi zaporedni poraz v nekaj dneh proti reprezentanci iz dežele gejzirjev komentiral selektor slovenske reprezentance Boris Denič. O razlogih za včerajšnji poraz je Denič dodal: »Ko smo imeli igralca več, je bilo v naši igri nekoliko preveč nezbranosti. Prav tako nam ni uspelo blokirati nekaj islandskih strelov, ki bi jih morali.«

Prvič po letu 2008, ko je v kvalifikacijah za EP 2010 v Avstriji izpustil tekmo z Bolgarijo, kapetan Uroš Zorman na uradni tekmi ni mogel pomagati slovenski reprezentanci. Poleg Zormana je iz istega razloga (poškodba kolena) v primerjavi z igralskim kadrom s prve tekme v Mariboru manjkal tudi Peter Pucelj, njuni mesti v ekipi pa sta zapolnila Dean Bombač in Nenad Bilbija. Prav 208 centimetrov visoki Bilbija je bil – skupaj z Gašperjem Margučem – strelsko najučinkovitejši v prvem polčasu dvoboja v Reykjaviku. Dosegla sta po pet zadetkov, pri čemer je imel član nemškega Mindna (Bilbija je s 137 zadetki šesti strelec nemške lige, samo po zadetkih iz igre pa celo prvi) strelski izkupiček 7-5, Marguč celo 5-5, tekmo pa sta končala s po devetimi goli.

Slovenija je odlično začela (2:0, 3:1, 4:2), gostitelji so prvič izenačili na 4:4, premierno vodstvo (7:6 v 14. minuti) pa so dosegli po treh zaporednih zadetkih, ko je bil na kazenski klopi Borut Mačkovšek. V drugem delu prvega polčasa so Slovenci (tekmo je v vratih začel Primož Prošt in do odmora zbral sedem obramb, na nasprotni strani Edvardsson osem) povsem zagospodarili v dvorani Laugardals in v 25. minuti so imeli že pet zadetkov prednosti (15:10). Palmarsson, član Kiela, ki se v Mariboru v prvem polčasu ni vpisal med strelce, je bil včeraj zelo učinkovit, saj je že v prvih tridesetih minutah dosegel šest zadetkov in je bil najzaslužnejši, da Slovenija ni imela še večjega naskoka.

Začetek drugega polčasa je pripadel domači reprezentanci (po poškodbi se je vrnil krožni napadalec Robert Gunnarsson, ki v Mariboru ni igral), ki je počasi, a zanesljivo zmanjševala zaostanek za oslabljeno Deničevo četo. Po slabih devetih minutah igre je Islandija spet vzpostavila rezultatsko ravnotežje (22:22), kljub temu pa si je Slovenija nato še nekajkrat priigrala dva zadetka prednosti, nazadnje pri 27:25 v 46. minuti. Tako kot v dvorani Tabor je tudi v Reykjaviku sledila dramatična končnica, ki se je spet razpletla v islandsko korist, tokrat v precejšnji meri zaradi slovaških sodnikov, ki sta bila očitno naklonjena domači reprezentanci.

V zadnjih trinajstih minutah si nobena reprezentanca ni priigrala več kot zadetka prednosti, blestel pa je krilni igralec Gudjon Valur Sigurdsson. Član nemškega Kiela je bil znova slovenski krvnik: v Mariboru je dosegel zmagoviti zadetek (skupaj devet), v Reykjaviku pa je bil s 13 goli prvi strelec tekme. Za trinajsto (34:34) in hkrati zadnje izenačenje je na začetku zadnje minute poskrbel Marguč, ki je uspešno izvedel sedemmetrovko. Dvajset sekund pred koncem je selektor Aron Kristjansson prekinil napad svoje ekipe in vzel minuto odmora, enajst sekund pred zadnjim znakom sirene pa je levoroki Petersson dosegel zmagoviti zadetek. Sloveniji je po minuti odmora ostalo osem sekund za zadnji napad, a od dogovorjene kombinacije ni bilo nič, kajti Bilbiji je žoga ušla iz rok in Islandci so se veselili tesne zmage, ki jim je že dva kroga pred koncem prinesla uvrstitev na EP.

V boju za še eno vozovnico, ki prinaša napredovanje na EP, sta tako ostali Slovenija in Belorusija. »S porazom v Reykjaviku pravzaprav nismo ničesar izgubili. Tudi če bi zmagali, bi morali v zadnjem krogu doma v neposrednem dvoboju premagati Belorusijo. Verjamem, da bomo proti Romuniji in Belorusiji osvojili štiri točke ter se uvrstili na evropsko prvenstvo,« napoveduje selektor Denič. Slovenija bo 12. junija gostovala v Romuniji, štiri dni pozneje pa bo v Stožicah gostila Belorusijo.

Skupina 6, četrti krog: Belorusija – Romunija 31:25 (17:14), Islandija – Slovenija 35:34 (15:18), vrstni red: Islandija 8, Belorusija 5, Slovenija 3, Romunija 0.