Bohinj. Gostinski lokal na obali Bohinjskega jezera ima že skoraj četrt stoletja v najemu žena župana Franca Kramarja. Gostinski lokal na elitni lokaciji je najela v času, ko njen mož še ni bil župan, in je vsa leta najema vanj tudi vlagala. Zdaj je bohinjski svet sprejel sklep, da se bodo za ta lokal poravnali z denacionalizacijsko upravičenko Vero Hofbauer in ji plačali 100.000 evrov. Tako bo gostinski lokal postal občinska last, najemnica pa še naprej županova žena. Ker občina denarja za to ni zagotovila v proračunu, bo potreben rebalans. Tako bo občina tudi z ustreznimi postopki zagotovila denar za poravnavo s Hofbauerjevo.

Župan Franc Kramar je v razpravi na seji mestnega sveta zagotovil, da bo ta znesek poravnal sam, in že prej za javnost večkrat poudaril pomen objekta za občino, ki ga je tudi oddajala. Ocenil je, da je boljša poravnava v tem postopku denacionalizacije, in povedal, da naj bi se z upravičenko že pred časom dogovoril za tako vsoto.

Spomnimo še, da so del objekta sicer nedavno porušili v sklopu akcije inšpektorjev za legalizacijo objektov v Triglavskem narodnem parku. Takrat so tako župan kot Bohinjci, zlasti lastniki ogroženih objektov, odločno nasprotovali aktivnostim inšpektorjev, ki so sicer v tem delu Triglavskega narodnega parka obravnavali na desetine spornih objektov.

Svetnik Anton Urh je eden tistih, ki so odločno proti načinu kupovanja »županove gostilne«. »Tako se z denarjem davkoplačevalcev pač ne dela. Nismo dobili nobenega gradiva, nobenega uradnega dokumenta o dogovoru z upravičenko in župan je ob tem jasno zagotovil, da bo denar sicer prispeval kar sam. To še velja, a sklep je povsem drugačen in tega ne vsebuje – denar mora dati, in to kmalu, občina Bohinj,« je opozoril mestni svetnik. Nestrpno tudi čaka na pojasnilo o tem, kako bo župan v proračun lastne občine nadomestil plačano poravnavo denacionalizacijski upravičenki. Spomnimo, da so pred kratkim svetniki že izglasovali tudi obročno plačilo cerkvi v znesku 200.000 evrov za objekt v Stari Fužini, kjer so bila občinska neprofitna stanovanja.