Močno zdesetkana slovenska izbrana vrsta je proti Islandiji navkljub izjemno pogumni in povsem enakovredni predstavi doživela drugi poraz v nizu, a ni zapravila možnosti, da se prebije na evropsko prvenstvo, ki bo v začetku prihodnjega leta na Danskem. Odločitev o tem bo padla na zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah, ki bosta meseca junija: najprej se bo v gosteh pomerila z Romunijo (12. junij), nato pa še doma z Belorusijo (16. junij). Po štirih krogih je v kvalifikacijski skupini 6 v vodstvu Islandija z osmimi točkami, na drugem je Belorusija s petimi, na tretjem Slovenija s tremi, četrtouvrščena Romunija pa je brez točk.

Slovenski selektor Boris Denič na današnjem obračunu v islandski prestolnici ni mogel računati na številne nosilce igre. V odsotnosti Uroša Zormana, Mateja Gabra, Uroša Bundala, Dragana Gajića, Petra Puclja in Matevža Skoka so jih po hudem boju ugnali Islandci, ki so si tako že zagotovili vozovnico za Dansko.

Uvodna slovenska postava - vratar Primož Prošt, krilna igralca Luka Žvižej in Gašper Marguč, zunanji igralci Nenad Bilbija, Marko Bezjak in Jure Dolenec ter krožni napadalec Miha Žvižej - je obetavno odprla dvoboj, obramba 6-0 je bila na zavidljivo visoki ravni, igra v napadu pa smiselna in učinkovita. Po zmagoslavju v Mariboru izjemno samozavestni Islandci so bili pod nazorom, po nekaterih obrambah domačega vratarja Arona Rafna Edvardssona pa so Slovenci v 15. minuti prvič na dvoboju zaostali (6:7).

Slovenski rokometaši so v naslednji minuti prikazali zelo učinkovito predstavo, z delnim izidom 3:0 pa so si znova priigrali dva gola prednosti (9:7), zalogo v golih pa navkljub številnim Deničevim menjavam oplemenitili v 25. minuti, ko so Marguč, Dolenec in Jure Dobelšek zadeli za 15:10. To je bilo tudi njihovo najvišje vodstvo na tekmi, ob polčasu so vodili z 18:15.

Slovenski rokometaši so nekoliko slabše odprli drugi polčas, po devetih minutah so Islandci nevtralizirali zaostanek treh golov iz prve polovice tekme in izenačili na 22:22, a nato so znova do sape prišli Deničevi in tri minute kasneje povedli za dva gola (25:23). Severnjake so imeli v svoji oblasti do 50. minute, nato pa jim je nekoliko zmanjkalo ideje v igri, kar so domači rokometaši, pri katerih je prednjačil Gudjon Valur Sigurdsson, s pridom izkoristili in v 51. minuti - tudi na račun nekoliko "čudnih" odločitev slovaškega sodniškega para Michael Badura/Jaroslav Ondogrecula - po dolgem času povedli z 29:28.

A zdesetkani slovenski rokometaši se niso predali, v 55. minuti so izkoristili številno premoč na igrišču in z goloma Dolenca in Marguča znova povedli z 31:30, po dveh "ekspresnih" zadetkih Sigurdssona pa že v naslednji minuti znova zaostali z 31:32. V izjemno stresni in razburljivi končnici so Deničevi izbranci vselej našli poti do izenačenja, nazadnje je po zadeti sedemmetrovki na začetku zadnje minute to storil Marguč. Islandija je pol minute pred koncem tekme zahtevala minuto odmora, po njej pa je Alexander Peterssen deset sekund pred koncem zadel za 35:34. Denič je osem sekund pred zadnjim sodnikovim žvižgom zahteval minuto odmora, a njegovi izbranci v zadnji akciji na tekmi niso dosegli izenačujočega gola.

V slovenski reprezentanci sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Nenad Bilbija in Gašper Marguč, oba sta dosegla po devet golov. V islandski izbrani vrsti je blestel Gudjon Valur Sigurdsson, ki je dosegel 13 zadetkov.