Kolesar ekipe Radio-Shack, sicer glavni favorit dirke, je po 27 odsekih s tlakovanimi granitnimi kockami šele v zadnjih metrih zlomil odpor Belgijca Sepa Vanmarcekea.

Za Cancellaro je to tretja zmaga na tej dirki, najboljši je bil že leta 2006 in 2010 (takrat je prav tako dobil obe najslavnejši klasiki).

Spartak, kot kličejo enega najboljših kolesarjev zadnjih let, je bil ob odsotnosti štirikratnega zmagovalca Belgijca Toma Boonena in Slovaka Petra Sagana na letošnji, dobrih 254 kilometrov dolgi dirki, ki ima zaradi specifike številna imena od Severnega pekla do Traktorske dirke, edini pravi favorit. Zato je bilo edino vprašanje vseh, ki so želeli zmagati, kako ugnati Švicarja. Jasno je bilo, da na njegov napad, s katerim je svojo moč pokazal prejšnji teden na dirki po Flandriji, ni bilo smisla čakati. Edina pot, da se ga premaga, je bila agresivnost in ekipe so se tega dobro zavedale.

Zato napadov ni manjkalo, a tudi Cancellara je, kot se je na koncu izkazalo, izbral pravo taktiko. Potem ko je že bilo videti, da je v izgubljenem položaju, ko se je nahajal v drugi zasledovalni skupini, ni zagnal panike. Najprej se je s samostojno akcijo preselil v prvo zasledovalno skupino, nato je s Čehom Zdenekom Štybarjem, ki se je ves čas dirke odlično držal, ujel prva ubežnika razpadle vodilne skupine, nato pa še preostala dva. Ker je Čeh odpadel zaradi tehničnih napak, Belgijec Stijn Vandenbergh pa zaradi padca, je ostal skupaj Vanmerckeom. Z napadi ga je poskusil zlomiti že pred prihodom na velodrom v Roubaixu, a mu to ni uspelo, tako da je odločal sprint, v katerem pa je Belgijca za nekaj centimetrov premagal.

"Ta zmaga mi pomeni več kor tista prejšnji teden. Fasciniran sem nad načinom, kako sem jo dosegel. Bil sem v izgubljenem položaju, ostal sem brez ekipnih kolegov, v skupini, ki ni imela moči, zato sem moral nekaj storiti sam. Dobesedno sem garal, za kar se bil nagrajen. Take dirke se ne da dobiti brez pomoči sreče. Tokrat sem jo za razliko od nekaterih prejšnjih dirk in tudi treninga tu, na katerem sem padel, imel. Tudi sprint na velodromu je bil loterija, ki se je obrnila meni v prid," je dejal večkratni svetovni in olimpijski prvak v kronometru.

Slovenci na tej dirki nikoli niso bili posebej uspešni in tako je bilo tudi tokrat. Borut Božič in Kristijan Koren sta sicer spet kazala dobro pripravljenost, a sta se dobrih 70 kilometrov pred ciljem zapletla v padec. Koren, ki je imel po dolgem času bolj proste roke, saj mu ni bilo treba garati za Sagana, je za razliko od Božiča dirko dokončal in kot najboljši Slovenec zasedel 83. mesto, zaostal je dobrih 14 minut in pol. Odstopil je tudi Blaž Jarc, medtem ko je Marko Kump na cilj prišel z zaostankom 25 minut in pol, zasedel je 106. mesto.