Vuk Godina je v sobotni prilogi Večera ocenila, da je Maribor s Fištravcem dobil navidezno »avtonomnega vstajniškega župana, ki bo s svojo vzravnano držo vodil Maribor«, v resnici pa »marionetni režim, ki ga vodijo drugi«.

Ne demokracija, ampak manipulacija

Po njenem mnenju tako ne gre za demokracijo, pač pa za manipulacijo. Konkretnih imen sicer ni omenila, pač pa »drugorazrednega novinarja, administratorko, delavca v jezikovni šoli in nekdanjega funkcionarja mariborskega Zares«.

Ocenjuje, da celoten Fištravčev volilni štab v predvolilnem času ni ravnal strokovno, prav tako naj ne bi izpolnjevali strokovnih pogojev za morebitno delo na mariborski občini za dela, ki naj bi jih opravljali potem, ko bo Fištravec uradno prevzel posle. Tako Vuk Godina novemu mariborskemu županu očita politično kadrovanje, čeprav naj bi v predvolilni tekmi zagotavljal, da bo kadroval po strokovni plati.

Smešni očitki glede manipulacije z njim

Fištravec medijske izjave, v katerih ga Vuk Godina »kritično svari pred tem, da je ugrabljen in da z njim manipulirajo najožji sodelavci«, spremlja z zaskrbljenostjo pa tudi razočaranjem. V javnem pismu opisuje tudi njun več let trajajoč prijateljski odnos, pa tudi njuno podobno razumevanje ljudi in vstaj, ki so od jeseni lani prežemale mariborske in nasploh slovenske ulice.

Fištravec se v pismu Vuk Godini zahvali za podporo, ki mu jo je izkazala v času kandidature za mariborskega župana, izpostavi pa, da se je vse spremenilo tisti dan, ko je na volitvah zmagal. »Takrat si nenadoma ugotovila, da me ne podpiraš več. Ker menda nisem obdan s pravimi ljudmi.

Tvoji očitki, da nekdo manipulira z menoj, so smešni,« poudarja mariborski župan.

»Vesna, prav ti si del elite«

Nadaljuje, da z izjavami, kako je izgubil stik z realnostjo, ponižuje tako njega kot njegove sodelavce, so žaljive, po njegovem mnenju pa povedo več o njej kot o njem. Fištravec je ponosen na svojo 'vstajniško' ekipo, ki se je po njegovem izkazala že v času kampanje, tudi sedaj pa dobro nadaljuje delo. Vuk Godini je odvrnil, da je izbira, s kom bo delal, njegova pravica in dolžnost, razumeti pa bo tudi morala, da bo odgovornost za vodenje mesta na njegovih in ne njenih plečih.

Sicer je Fištravec še izpostavil prizadetost nad tem, da je Vuk Godina poniževalno govorila o tistih, ki nimajo doktorata (imenuje jih drugorazredni novinar, administratorka, delavec v jezikovni šoli …) - »si mar pozabila, da je velik del protestov opozarjal na arogantnost in vzvišenost elit?« - jo je vprašal in dodal: »Vsaj po zapisanem se da razbrati, da si prav ti, Vesna, del elite.«

Njeno mnenje ne sme biti mnenje celotne skupine

Na pisanje so se odzvali tudi v skupini »Skupaj za Maribor!«, del katere je do nedavnega bila tudi Vesna Vuk Godina. Poudarjajo, da spoštujejo pravico župana, da si sam izbere sodelavce, da pa sami tudi nimajo nikakršne želje po taki službi.

Izpostavljajo, da se nekatere trditve Vuk Godine ne ujemajo z dejstvi – da ji je nekdo iz skupine zapovedal, da v javnosti ne sme nastopati z lastnim mnenjem, zaradi česar naj bi izstopila iz nje. Trdijo, da so ji želeli le dopovedati, da njeno mnenje ne more in ne sme biti mnenje celotne skupine »Skupaj za Maribor!«. »Kakor je videti, tega sporočila ni razumela,« so zapisali.