Severni pekel granitnih kock je kolesarski spektakel leta. To je 256 kilometrov dolg maraton, 53 kilometrov pa je namenjen le za osle in traktorje, kjer krvave in pretepene kolesarske bojevnike s helikopterji nad glavami naredijo slavne in nesmrtne. Na tak slogan dirke se posebej pripravljata tudi Borut Božič (Astana) in Blaž Jarc (NetApp). Zaradi bolnega Bennatija je vpoklic dobil tudi novinec Marko Kump (Saxo), ki bo šele trinajsti Slovenec, ki bo imel v vsej zgodovini priložnost in čast nastopiti na tej legendarni dirki dirk.

Borut Božič je lani v tretjem svojem nastopu prvič pripeljal do cilja (48. mesto), a s spoznanjem, da bi lahko mnogo več iztržil, če ne bi naredil začetniške napake. Zaradi prevelike hitrosti skupine skozi Arenberški gozd, eden ključnih odsekov dirke, je zgrešil spremljevalce. Brez bidona in energijskih gelov je kmalu ostal energijsko prazen. Spoznal je tudi, da je preslabo poznal traso, a imel srečo z opremo. »Lani sem sam sebi dokazal, da lahko dirkam tudi na Roubaixu. Na vseh klasikah torej. Spoznal sem, da ne smeš nikoli odnehati. Ker se vse hitro obrača in ima vsak svojo dirko,« se zaveda Borut Božič, ki je v življenjski formi. Po tretjem mestu na Gent–Wevelgem je bil do zadnjih 20 kilometrov v ospredju tudi na dirki Po Flandriji, potem pa zaradi krčev ni uspel slediti skupini, ki se je borila za deseterico. Prepričan je, da je to dosegljivo na Roubaixu.

Koren je izvrstno pripravljenost dokazal kot Saganov pomočnik, zato se priložnosti kot glavni v ekipi še kako zaveda. »Dobro mi je šlo na vseh dirkah, le da sem imel druge naloge. Tudi celotni sklop treninga v zadnjem tednu sem naredil, kot je treba. Po tej plati lahko le čakam, kaj mi bo to prineslo,« je zgornjim besedam pristavil Koren, ki je svoj potencial dokazal v prvem nastopu s 23. mestom. Primorec je po tipu kolesarja podoben Chavanelu, Terpstri, Turgotu, Flechi, Roelandtsu, ki bodo zagotovo v ospredju. Podoben orjak je tudi Jarc. »Meni so hitro povedali, da je mojih 90 kilogramov kar pravšnjih za te granitne kocke. Ko priletiš na te odseke, te nese dlje, manj premetava in še prvina kronometra, kjer nisem slab, pride prav. Upam, da bom imel glede defektov in padcev tako srečo kot lani. Rezultat pa bi bil lahko boljši. Po Flandriji sem si opomogel,« tudi Blaž Jarc z optimizmom čaka start v Compiegneju.

Ena od značilnosti »pekla« je, da so v ospredju po 27 odsekih kock (skupaj 53 kilometrov) le veliki in močni fantje, drvarji in spartaki tipa Boonen in Cancellara. Tornado Tom ali Monsieur Roubaix, štirikratni zmagovalec, si je na Flandriji ob padcu polomil rebra. Tudi Spartak, junak Flandrije, je med tednom kar dvakrat padel, na dirki Nagrade Schelde in ob ogledu trase kamnitega kolovoza v Hornaigu, enem najtežjih odsekov. A Švicar ostaja prvi favorit. Morda ga je vendarle prizemljilo, da bo le še bolj zbran lovil že tretjo prestižno lovoriko kolesarske »norosti« – granitno kocko Roubaixa.