Trbovlje. Čeprav so v trboveljski cementarni Lafarge cement napovedali, da bodo predstavili vsebino pritožbe na zavrnjeno vlogo za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja, ki vključuje tudi sosežig odpadnih olj, plastike in gume, o 40 strani dolgem pritožbenem spisu ostajajo precej skrivnostni, češ da postopek izdaje dovoljenja še teče in da želijo počakati na odločitev ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki ima za odgovor na pritožbo na voljo dva meseca. So pa v francoski korporaciji prepričani, da bo ministrstvo odločilo v njihov prid in da bodo ohranili tovarno v Zasavju.

Prašni delci jih ne prepričajo

Nad odločbo Agencije RS za okolje (ARSO) so bili sicer presenečeni, je povedal Haimo Primas, novi generalni direktor Lafarge cementa v Trbovljah. Odločitev ARSO je namreč temeljila na preseganju vrednosti prašnih delcev PM10 v Zasavju, to pa ni neposredno povezano z Lafargeom in bi v tem primeru brez okoljevarstvenega dovoljenja ostala tudi vsa ostala zasavska podjetja, ki bi zaprosila za izdajo ali podaljšanje okoljevarstvenega dovoljenja, so prepričani v Lafargeu. »Ne predstavljam si, da bi si država dovolila ostati brez industrije, še posebno ne v času krize,« je dejal Tomas Spannagl, direktor Lafarge cementa za centralno Evropo. O dvomih o preseganju emisijskih vrednosti benzena in organskih spojin, zaradi česar Eko krog že ves čas nasprotuje izdaji dovoljenja in sosežigu predelanih odpadkov v cementarnini peči, pa je Spannagl poudaril, da je Lafarge vedno deloval v skladu s predpisi Evropske unije, zato ne razumejo, zakaj se izdaja okoljevarstvenega dovoljenja vleče že vse od leta 2006. Na vprašanje, ali bodo torej v primeru končne odločitve ARSO o prepovedi sosežiga odpadkov v Trbovljah tožili državo, je Spannagl odvrnil, da verjamejo, da tako daleč ne bo prišlo oziroma da bodo dovoljenje vendarle dobili.

Na novo ne bodo zaposlovali

Cementarna bo sicer še ta mesec po več kot letu dni znova pričela obratovati. Kateri dan točno se bo to zgodilo, je odvisno od testov, ki jih morajo opraviti pred zagonom peči, je pojasnil Primas, povedal pa je, da bodo obratovali pol leta. V tem času nameravajo proizvesti 205.000 ton klinkerja oziroma 305.000 ton cementa, kar je polovica manj kot leta 2008, ko so v Trbovljah proizvedli in prodali rekordno količino cementa. Kljub vnovičnemu zagonu proizvodnje sicer v cementarni ne vidijo potreb, da bi nazaj zaposlili katerega od 51 presežnih delavcev, ki so brez dela ostali v okviru lanske reorganizacije podjetja. Če se bo izkazalo, da bodo ob 85 zaposlenih, kolikor jih je ostalo od več kot 250 zaposlenih leta 2003, ko je Lafarge cement prišel v Trbovlje, potrebovali pomoč, pa bodo na delo poklicali zaposlene v hčerinskem podjetju Apnenec iz Zidanega Mosta ali tiste, ki so jih v okviru reorganizacije prezaposlili v avstrijsko tovarno Retznei, je pojasnil Primas. slo