Brežice. V občini Brežice si od gradnje preostalih dveh spodnjesavskih hidroelektrarn, HE Brežice in HE Mokrice, obetajo precej nove infrastrukture, ki bo v največji meri namenjena izboljšanju poplavne varnosti, potrebam prometa in športno-rekreativnih dejavnosti.

Vzhodna obvoznica še v zraku

Če za ukrepe za izboljšanje poplavne varnosti kaže, da bo ministrstvo upoštevalo ključne pripombe, podane med februarsko razgrnitvijo prostorskega načrta za HE Mokrice, pa več nejasnosti ostaja pri ukrepih na področju prometa ter športa in rekreacije. Zaradi vztrajnega nasprotovanja posameznikov gradnji vzhodne brežiške obvoznice ta projekt še vedno visi v zraku, ljubitelje športa in rekreacije pa skrbi tudi napovedano krčenje programa gradnje rekreativnih površin. Poleg tega, da so načrtovalci del teh na prostoru pod brežiškim gradom že pred časom občutno zmanjšali in da v nekaterih vladnih službah nasprotujejo gradnji steze za kajak in kanu na divjih vodah, je bilo na eni od razprav iz vrst predstavnikov pristojnih ministrstev slišati tudi nasprotovanje gradnji kolesarske steze ob Savi in Krki.

Omenjena steza ni pomembna samo z vidika rekreacije, temveč bi zelo izboljšala varnost kolesarjev. Prebivalci Brežicam bližjih naselij in obiskovalci Term Čatež namreč že dalj časa opozarjajo na nevaren odsek državne ceste, ki tik ob Savi in Krki poteka na relaciji med novim brežiškim mostom ter športno-rekreativnim središčem Grič v Velikih Malencah. Gre za precej prometno cesto, ki jo po uvedbi avtocestnih vinjet bolj kot kdaj prej uporabljajo tudi sosedje s Hrvaške in je dobesedno stisnjena med rečno korito in navpični podporni zid pod čateškim gričem, zaradi česar se pešci in kolesarji nenehno počutijo ogrožene. Ti odrešitev pričakujejo ravno v gradnji večnamenske poti iz programa infrastrukturnih ureditev območja HE Mokrice in se hkrati bojijo, da poti zaradi omenjanega krčenja programa še dolgo časa ne bo.

Če bodo krčili program, jim ne bodo dali soglasja za HE Mokrice

Brežiški župan Ivan Molan pravi, da bodo na občini odločno vztrajali pri izpolnitvi celotnega programa urejanja infrastrukture za obe elektrarni. »Mi smo elektrarnam odstopili del svojega prostora, zato bomo vztrajali, da nekaj dobimo tudi nazaj. Nesmiselno bi bilo na račun sedanje krize nekaj narediti polovično, saj se takšni projekti delajo samo enkrat. Vsako krčenje programov bi predstavljalo kršenje koncesijske pogodbe, v kar ne bomo privolili. Ne gre za nikakršne nadstandardne, temveč za nujne ureditve,« je odločen Molan, ki pravi, da ob poskusu krčenja programa občina ne bo izdala soglasja k dokumentom za gradnjo Mokric, kar bi pomenilo nov zastoj pri gradnji verige, ki že zdaj zamuja kaki dve leti.