»Ko smo pred dobrimi desetimi leti idejo začeli spravljati v življenje, smo slišali celo: „To je le še eden od ženskih projektov,« se v smehu začetkov Študentske poslovne konference spominja dr. Maja Makovec Brenčič, prodekanja za razvoj na Ekonomski fakulteti univerze v Ljubljani ter predsednica 10. Študentske poslovne konference. Namen konference, na kateri so v desetih letih izbrali že 72 zmagovalcev izmed 170 finalistov od skupno prijavljenih 1481 del, je predstaviti gospodarstvu zanimiva diplomska, magistrska dela, poslovne projekte in poslovne načrte, ki rešujejo neposredne izzive poslovne prakse in odgovarjajo na aktualna družbena vprašanja.

»Na tak način ustvarjamo aktiven dialog med fakultetami in gospodarstvom ter spodbujamo študente in mentorje, da skupaj s predstavniki gospodarstva ustvarjajo čim več v prakso prenosljivih rešitev in znanj. S tem tudi spodbujamo k znanju naravnane mlade, ki so zagotovo potencial tudi za zaposlovalce,« poudarja dr. Maja Makovec Brenčič. Mladi, ki so pripravljeni stopiti iz povprečja, se vsako leto lotevajo obravnave zelo aktualnih področij, tako so bile letos v ospredju naloge s področja kadrov, trženja, prodaje, bančništva, zavarovalništva in okoljske ter družbene odgovornosti.

Letos so na deseto ŠPK prejeli 134 del, od tega 12 iz tujine, največ iz evropskih partnerskih šol. »Ponosni smo, da so zmagovalci ŠPK že na uspešnih kariernih poteh, bodisi da so podjetniki, bodisi na odgovornih mestih v drugih, tudi mednarodnih podjetjih ali pa so v akademskih vodah. Za marsikaterega mladega človeka je bila ŠPK prva priložnost, da jih je lahko spoznala širša javnost. S ŠPK prepletamo kar potrebuje gospodarstvo - zaposlovalce in mlade s svežimi idejami in prav posebnim pogumom. Naše dosedanje izkušnje kažejo, da podjetja po rešitvah, ki so predstavljene na ŠPK, rada posegajo, še posebej so zanimivi in uporabni poslovni načrti in projekti. Prav zato v študijski proces nenehno vnašamo metode problemskega učenja in študijske vsebine neposredno povezujemo z izzivi iz prakse, » poudarja dr. Maja Makovec Brenčič.

ŠPK ostaja tudi v prihodnje izjemno močno mednarodno vpeta in še bolj usmerjena v uporabnost nalog. Tako je na primer nastal na pobudo rektorja Univerze v Ljubljani interdisciplinarni projekt skupaj z Muro. Študenti z različnih področij študija, od tekstilstva, ekonomije, računalništva, komunikologije, so oblikovali predloge za oblačila, ki bi jih nosili študenti univerze v Ljubljani. »Poudarek na rešitvah študentov za podjetja je na tem, da so drugačne, neobremenjene, torej plod »out of the box« razmišljanja. In da v sebi povezujejo interdisciplinarna znanja. Samo povezovanje lahko prinese prave razvojne preboje,« je prepričana Maja Makovec Brenčič, predsednica 10. ŠPK. jpš