Bolnik se bo že pri zdravniku odločil, ali je pripravljen za zdravilo doplačati ali ne, navajajo v zbornici. Farmacevt v lekarni namreč po njihovem pojasnilu ne bo mogel zamenjati zdravila znotraj terapevtske skupine zdravil, če bolnik ne bo želel doplačati zdravila. V tem primeru bo moral bolnik znova do zdravnika, ki mu bo predpisal novo zdravilo, za katerega doplačilo ne bo potrebno.

Težava lahko nastane tudi pri spremljanju trenutnih cen zdravil po posameznih terapevtskih skupinah in pri prikazovanju potrebnih doplačil, menijo v zbornici. Izvajalci, torej zdravniki, ki zdravilo predpišejo, in lekarne, ki zdravilo izdajo, namreč še nimajo na voljo ustreznega informacijskega sistema.

»Sistem bo dopuščal, da bolniki ne bodo vedno prejeli istega zdravila brez doplačila, pri čemer se zastavlja predvsem strokovni pomislek, ali bo primerljivo zdravilo imelo enak učinek kot zdravilo, na katerega je bil bolnik navajen,« opozarjajo v zbornici.

Spomnili pa so, da bodo sicer izjeme pri bolnikih, pri katerih bi zamenjava zdravila lahko povzročila zaplete npr. zaradi kontraindikacij z drugimi zdravili. V teh primerih bo lahko zdravnik na recept napisal »Ne zamenjuj«, zdravstvena blagajna pa bo v teh primerih krila celotno ceno zdravila, so navedli.

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je v sredo potrdila predlog pravilnika o razvrščanju zdravil na listo, ki uvaja terapevtske skupine zdravil in njihove najvišje priznane vrednosti. Letno bi lahko pri posameznih skupinah zdravil na ta račun privarčevali do 10 odstotkov, sistem pa bi lahko zaživel sredi julija.

Terapevtska skupina zdravil je skupina, ki vključuje vsa zdravila z enako terapevtsko indikacijo. To torej niso medsebojno zamenljiva zdravila z enako aktivno učinkovino, pač pa so si med seboj le podobna, saj so namenjena za zdravljenje iste bolezni.