Princip delovanja programa je preprost. Kdor na javnem prevoznem sredstvu zapazi katerega izmed skupaj 150 sprevodnikov, ki v Pragi kontrolirajo potnike, o tem obvesti ostale uporabnike fare bandita. Zamisel o obveščanju prometnih udeležencev seveda ni nova; tudi slovenske radijske postaje obveščajo poslušalce, kje prežijo radarske pasti. Kljub temu pa je fare bandit razdražil številne Pražane, ki zvesto plačujejo vozovnice. Najbolj zadrti nasprotniki slepega potništva zdaj Pechoušku množično pošiljajo nič kaj prijazna elektronska sporočila in mu očitajo amoralnost.

»Nisem si izmislil vožnje na črno in s svojim appom nikogar ne ogrožam,« se pred kritikami brani 27-letni Čeh, ki je v zemljevide fare bandita dodal že šest čeških mest. Saj ne, da bi ga pri nakupu vozovnice oviralo skopuštvo, vožnje noče plačati iz čiste trme. »Obkoljeni smo s koruptivnimi politiki. Moj app je udarec zoper sistem,« se izgovarja medijem. Prepričan je, da bi moral biti mestni javni prevoz brezplačen.

Zdeněk Stránský, glavni inšpektor praškega javnoprevoznega podjetja DTT, pravi, da si zaradi fare bandita ne dela skrbi. »V preteklosti je bilo že veliko poskusov, kako se s pomočjo spleta izogniti našim kontrolam. To je nekoliko bolj sodoben način, proti kateremu ne moremo nič,« je sprijaznjen s prebrisano novostjo.