Prvi slovensko-islandski kvalifikacijski rokometni obračun za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto na Danskem se ni razpletel po željah izbrancev Borisa Deniča. V Mariboru so izgubili z 28:29, v nedeljo, 7. aprila, pa jih v Reykjaviku ob 18. uri čaka povratni dvoboj s kakovostnimi tekmeci iz dežele gejzirjev.

Zdesetkani slovenski rokometni prvokategorniki so v štajerski prestolnici ostali brez načrtovanih točk, na nedeljskem popravnem izpitu pa jih čaka še težja in zahtevnejša naloga. Deničevi izbranci bodo gostovali na vselej vročem rokometnem igrišču v Reykjaviku, ob tem pa so si Islandci po sredinem zmagoslavju nad četrtouvrščenimi z letošnjega svetovnega prvenstva v Španiji dodatno okrepili samozavest in imajo priložnost, da si s četrto zaporedno zmago v kvalifikacijski skupini 6 že zagotovijo nastop na evropskem prvenstvu, ki bo v začetku prihodnjega leta v petih danskih mestih (Aalborg, Aarhus, Ballerup, Odense in Herning).

Ključna bo igra v obrambi

Slovenski rokometaši so po sredinem porazu ostali v Mariboru, v soboto pa se bodo v zgodnjih urah prek Dunaja in Frankfurta z letalom odpravili do islandskega glavnega mesta. "V Reykjaviku bomo skušali popraviti spodrsljaj s prve medsebojne tekme v Mariboru. Prepričan sem, da smo tega sposobni, a le pod pogojem, da izboljšamo našo igro v obrambi. Na prvi medsebojni tekmi nas je pokopala slaba obramba v zadnjih petnajstih minutah," je pred nedeljsko tekmo dejal Jure Dolenec, medtem ko je Sebastian Skube, s šestimi zadetki tudi najboljši slovenski strelec na prvi medsebojni tekmi v Mariboru, dodal: "Na sredino tekmo moramo pozabiti in pred nedeljsko povratno tekmo izluščiti le dobre stvari. Osrednjo pozornost moramo nameniti naši igri v obrambi. Pred nami je težka naloga, ob naši zbrani igri pa imamo realne možnosti tudi za zmago v Reykjaviku."

Ogrožen nastop na EP

Izbranci Borisa Deniča so po mariborskem porazu ogrozili tudi svoj nastop na sklepnem turnirju stare celine, po nedeljskem dvoboju v islandski prestolnici pa jih čakata še dva obračuna: najprej se bodo v gosteh pomerili z Romuni (12. junij), nato pa še doma z Belorusi (16. junij).

Belorusija, ki se prav tako spogleduje z nastopom na evropskem prvenstvu, bo v nedeljo gostila Romunijo, junija pa jo čakata dva najbolj zahtevna tekmeca v skupinskem delu: najprej bo gostila Islandijo, nato pa gostovala v Sloveniji. Po treh tekmah je v vodstvu Islandija s šestimi točkami, Slovenija in Belorusija sta jih zbrali po tri, Romunija pa je še brez točk. Na evropsko prvenstvo se iz skupine uvrstita prvouvrščeni izbrani vrsti.

Slovenija je doslej igrala 16 tekem z Islandijo, na njih pa je osemkrat zmagala, šestkrat izgubila, tri tekme pa so se končale z neodločenim rezultatom.

Pravico na nedeljskem islandsko-slovenskem obračunu bosta delila Slovaka Michal Badura in Jaroslav Ondogrecula, delegat bo Avstrijec Anton Schlick.