S sredinim porazom Slavije na peti tekmi finala drugorazredne INL proti Bregenzerwaldu s 3:4 so slovenski klubi sklenili mednarodno sezono, ki ni ponudila presežkov. Telemach Olimpija se ni uvrstila v končnico EBEL, z nastopanjem v šestčlanskem tekmovanju INL so nekoliko več zanimanja za panogo vzbudili v Zalogu in Kranju. Prihodnjo zimo bodo Triglavu in Slaviji v INL družbo delali še Jeseničani, Mariborčani in Celjani, kar je bila navsezadnje velika želja matične hokejske zveze, ki bo sofinancirala projekt.

Za vstop v INL so se kot zadnji odločili Jeseničani. Predsednik društva Miha Rebolj je do zadnjega trenutka gojil upanje, da bo zbral dovolj denarnih sredstev in lahko vložil kandidaturo za vrnitev v EBEL, a mu je spodletelo. Rebolj ocenjuje, da na Jesenicah ni dovolj volje za vrnitev hokeja na profesionalno raven, in se sprašuje, komu je zdajšnje stanje v interesu. Njegovo društvo bo tako tudi v nadaljevanju ostalo pri svojem bistvenem poslanstvu – vzgoji mladih igralcev. Kdaj bo na led Podmežakle spet stopila resna članska ekipa, pa je veliko vprašanje, ki za zdaj ne ponuja odgovora.

Bo kdo prevzel HK Acroni Jesenice?

Precej zanimanja v Zgornjesavski dolini je nazadnje požel objavljen javni razpis za novega predsednika HK Acroni Jesenice, ki tekmovalno ne obratuje že leto dni. Kaže, da gre za novo fazo mrzličnega iskanja velikega rešitelja, ki bi poravnal uradno več kot dvomilijonski dolg pozabljenega velikana. Rok za prijavo je 20. april, do včeraj pa se po naših informacijah ni javil še nihče. V hokejskih krogih se je omenjalo, da bi Jesenice prevzel dolgoletni športni funkcionar Ljubo Jasnič, a je v pogovoru za Dnevnik zavrnil tovrstna namigovanja. »Na zadnjih poletih v Planici smo se resda pogovarjali o stanju v jeseniškem hokeju. Pripravljen sem priskočiti na pomoč, saj mi kot Jeseničanu vsekakor ni vseeno za razvoj hokeja. Nikakor pa ne bi prevzel mesta predsednika kluba, saj imam že na smučarski zvezi dovolj dela,« je povedal Ljubo Jasnič.

Predsedniško funkcijo v odstopu tako še vedno opravlja Slavko Kanalec, ki pa ga v hokej ne vleče več. Kot kaže, tudi njegova jeklarska družba Acroni ne načrtuje dodelitve finančnih sredstev trenutno edinemu hokejskemu društvu v zagonu, saj je znano, da Kanalec po vroči aprilski soboti leta 2010 v Ratečah ni več na isti valovni dolžini z vidnimi člani HD Jesenice mladi. Spomnimo, v dogajanje so bili takrat med drugim vpleteni Miha Rebolj, Gaber Glavič in Aleš Remar, ki danes družno delujejo v HD Jesenice mladi. Njihov član je tudi Dejan Varl, ki ga je Kanalec lani čez noč odpustil kot pomočnika prvega trenerja članskega moštva Heikkija Mälkiäja. Očitno je, da osebni interesi v tem primeru prevladujejo nad hokejem, zato je nadzorni odbor HK Acroni Jesenice tudi objavil razpis za novega predsednika, vendar večjih upov po ureditvi razmer realno ni na vidiku.

Številčna delegacija Olimpije v Zalogu

V času iskanja morebitnih rešitev na Jesenicah pa bo v roku tedna dni znan razplet v končnici državnega prvenstva. Po zmagi na prvi tekmi polfinala z 2:0 bo Slavija jutri v Zalogu proti Triglavu potrjevala vstopnico za finale, kjer že čaka Telemach Olimpija. Številčna delegacija tivolskega kluba (Bojan Zajc, Ivo Jan, Miloš Vanič, Jerry Kuhn...) si je v sredo zvečer na obrobju mesta v živo ogledala zadnje dejanje v INL in se tako še zadnjič seznanila s kakovostjo najverjetnejšega nasprotnika za državno krono. Slavija bi bila za Olimpijo prav gotovo trši oreh kot Jesenice v polfinalu, a je vloga favorita kljub vsemu še vedno izrazito na strani Olimpije. Finalna serija bo zelo zgoščena, saj bo prva tekma v nedeljo zvečer v Tivoliju, druga že naslednji dan, morebitna tretja pa v četrtek. V torek in sredo bo hokejski urnik zapolnila reprezentanca, ki bo v Mariboru igrala s Kazahstanom.

Ciklus pripravljalnih obračunov pred šampionatom na Švedskem bodo risi odprli danes (18.30) in jutri (ob 18. uri), ko se bodo pod Pohorjem pomerili z Italijani, člani prihajajočega svetovnega prvenstva divizije I v Budimpešti. Slovenski selektor Matjaž Kopitar bo preizkusil predvsem mlade moči, saj ima večina standardnih reprezentantov še vedno klubske obveznosti. Včeraj se je izbrani vrsti pridružil član Ingolstadta Robert Sabolič, ki je bil februarja v prvi nemški ligi izbran za najboljšega igralca meseca. Slovenski napadalec se trenutno ubada s poškodbo reber, a naj bi bilo okrevanje kratkotrajno. Po zadnjih informacijah bo izpustil današnjo tekmo in morda jutri stisnil zobe.